Op vooravond van pausbezoek: onbegrip in Zuid-Sudan over homo-uitspraken Franciscus

Nieuws
De oproep van paus Franciscus om homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht te halen is in Zuid-Sudan niet in goede aarde gevallen. Een Zuid-Sudanese minister raadt de paus aan het onderwerp tijdens zijn bezoek volgende week niet aan te snijden. De paus zelf heeft ondertussen zijn uitspraken in een brief aan Amerikaanse homoseksuelen verduidelijkt.
Hendro Munsterman
maandag 30 januari 2023 om 17:40 aangepast 19:18
Maandagmiddag ging paus Franciscus naar de basiliek Santa Maria Maggiore in Rome om te bidden voor zijn reis naar de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan die dinsdag begint.
Maandagmiddag ging paus Franciscus naar de basiliek Santa Maria Maggiore in Rome om te bidden voor zijn reis naar de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan die dinsdag begint. beeld Vatican Media

Rome

‘Als hij komt en ons gaat vertellen dat huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht geoorloofd zijn, krijgt hij een negatief antwoord’, zei de minister van informatie, Michael Makuei Lueth. 

God heeft bij de schepping van man en vrouw ‘geen fouten’ gemaakt, ‘Hij zei hen de wereld te bevolken’, vindt de minister, die overigens tegenover de radiozender Radio Tamazuj zei dat hij niet verwacht dat het onderwerp op de agenda van het ‘historische bezoek’ staat.

Maar hij wees erop dat ‘onze grondwet helder is en stelt dat een huwelijk tussen twee verschillende geslachten plaatsvindt en huwelijken tussen mensen van verschillend geslacht een misdaad zijn en bestraft worden’. In Zuid-Sudan kunnen homoseksuelen tot veertien jaar gevang..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.

Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.

Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

Heeft Johannes Paulus II misbruik door priesters toegedekt? Polen is daarover tot op het bot verdeeld

Seksueel kindermisbruik door zeker drie priesters zou paus Johannes Paulus II als aartsbisschop hebben toegedekt. Maar de rechts-nationalistische regering en de Rooms-Katholieke Kerk verdedigen de Poolse pontifex.

Afbeelding

Paus vierde tiende verjaardag niet. 'Een cadeau omdat ik tien jaar paus ben? Vrede graag'

Paus Franciscus liet de tiende verjaardag van zijn pausverkiezing zonder poespas voorbijgaan. Maar hij hield wel een heuse interviewmarathon met media uit verschillende landen. Met een aantal opvallende uitspraken.

Afbeelding

Tien jaar paus Franciscus: 'Deze paus heeft mij geholpen me te verzoenen met een kerk die niet volmaakt is'

We kijken terug op tien jaar paus Franciscus met Nederlandse kerkleiders, een kerkhistoricus, en specialisten op kernthema’s van de paus: duurzaamheid, de armen en verdrukten, misbruik en omgang met verschillen.