Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

Nieuws
De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.
Hendro Munsterman
vrijdag 27 januari 2023 om 21:56 aangepast 28 januari 2023 19:27
De rooms-katholieke Saint-Laurentkerk in Parijs
De rooms-katholieke Saint-Laurentkerk in Parijs beeld Google Maps

Parijs

De opgepakte 47-jarige man, van Oekraïense nationaliteit, wordt verdacht van brandstichting ‘wegens religieuze redenen’ bij de kerk Saint-Laurent in de Parijse hoofdstad. 

Ondertussen gaat de politie door met onderzoek naar drie andere brandstichtingen bij de ingangen van twee andere kerken. Deze vonden plaats op 17, 18 en 22 januari. De verschillende historische deuren zijn beschadigd, deels zwaar, maar het vuur kon telkens snel geblust worden.

Van een van de kerken werd de kerkdeur met ontvlambare vloeistof besmeurd alvorens met behulp van brandend krantenpapier in de brand te zijn gestoken, melden Franse media. Bij een tweede kerk zou een hoop met stukjes hout voor de kerkdeur zijn aangestoken. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.

Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.

Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.

Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

Heeft Johannes Paulus II misbruik door priesters toegedekt? Polen is daarover tot op het bot verdeeld

Seksueel kindermisbruik door zeker drie priesters zou paus Johannes Paulus II als aartsbisschop hebben toegedekt. Maar de rechts-nationalistische regering en de Rooms-Katholieke Kerk verdedigen de Poolse pontifex.