Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Nieuws
Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een nu gepubliceerde brief die hij enkele weken voor zijn overlijden aan zijn biograaf schreef.
Hendro Munsterman
vrijdag 27 januari 2023 om 17:33
Op 28 februari 2013 zwaaide hij voor de laatste keer als paus naar gelovigen die zich bij het pauselijk zomerverblijf Castel Gandolfo verzameld hadden.
Op 28 februari 2013 zwaaide hij voor de laatste keer als paus naar gelovigen die zich bij het pauselijk zomerverblijf Castel Gandolfo verzameld hadden. beeld Eric Vandeville / Abacapress

Rome

Waarom Benedictus XVI in 2013 tot aller verrassing aftrad is nooit helemaal opgehelderd. Zelf zei hij er niet meer over dan dat hij zich te zwak voelde om de kerk te leiden. Maar er werd ook veel gespeculeerd over een verband met de verschillende financiële en misbruischandalen die zijn pontificaat en het Vaticaan plaagden. 

Op 28 oktober 2022, enkele weken voor zijn overlijden op 31 december, gaf Benedictus XVI echter meer details in een brief aan de Duitse journalist Peter Seewald. Deze brief werd vrijdag gepubliceerd in het Duitse weekblad Focus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.

Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.

Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

Heeft Johannes Paulus II misbruik door priesters toegedekt? Polen is daarover tot op het bot verdeeld

Seksueel kindermisbruik door zeker drie priesters zou paus Johannes Paulus II als aartsbisschop hebben toegedekt. Maar de rechts-nationalistische regering en de Rooms-Katholieke Kerk verdedigen de Poolse pontifex.

Afbeelding

Paus vierde tiende verjaardag niet. 'Een cadeau omdat ik tien jaar paus ben? Vrede graag'

Paus Franciscus liet de tiende verjaardag van zijn pausverkiezing zonder poespas voorbijgaan. Maar hij hield wel een heuse interviewmarathon met media uit verschillende landen. Met een aantal opvallende uitspraken.

Afbeelding

Tien jaar paus Franciscus: 'Deze paus heeft mij geholpen me te verzoenen met een kerk die niet volmaakt is'

We kijken terug op tien jaar paus Franciscus met Nederlandse kerkleiders, een kerkhistoricus, en specialisten op kernthema’s van de paus: duurzaamheid, de armen en verdrukten, misbruik en omgang met verschillen.