Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

Analyse
In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat ‘gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk’ is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.
Hendro Munsterman
zaterdag 28 januari 2023 om 02:00 aangepast 16:07
In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat ‘gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk’ is.
In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat ‘gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk’ is. beeld Epa/Norbert Neetz
Analyses geloof

Precies drie weken na zijn overlijden op 31 december, verscheen alsnog een boek van Benedictus XVI. Che cos’è il cristianesimo: Dit is het christendom, luidt de ietwat aanmatigende titel van de verzameling van zestien artikelen, die de voormalige paus sinds zijn aftreden in 2013 schreef. ‘Iets als een geestelijk testament’ zette de Italiaanse uitgever eronder.

‘Benedetto XVI’ staat er opvallend op de kaft. Niet ‘Joseph Ratzinger/Benedictus XVI’, de dubbele naam die hij wél gebruikte bij de drie Jezusboeken die hij tussen 2007 en 2012 uitgaf, toen hij nog paus was. Hij gebruikte toen zijn civiele naam naast zijn pausnaam om aan te geven dat zijn schrijfsels uitdrukking waren van zijn persoonlijk theologisch denken, en geen uiting van het p..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Een trendbreuk in Portugal: misschien durven Spanje en Italië nu ook het misbruikprobleem aan te pakken

Misbruikslachtoffers krijgen in Portugal geen geld van de kerk. Dat roept ook de vraag op waarom slachtoffers van een arts of een voetbaltrainer eigenlijk niets krijgen van het ziekenhuis of de voetbalclub.

Afbeelding

Als het ene 'lichaam van Christus' ondergeschikt wordt gemaakt aan het andere

Kardinaal Eijk wil binnen vijf jaar op zondag alleen nog eucharistievieringen in zijn aartsbisdom. Andersoortige kerkdiensten worden afgebouwd. Is dat realistisch en gewenst, of kan het ook anders?

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Bijna nergens ter wereld bidden evangelicalen samen met katholieken. Waarom dat in Nederland wél kan

Wereldwijd bidden christenen volgende week voor het herstel van kerkelijke eenheid. Evangelicalen doen daar nauwelijks aan mee, behalve in Nederland. Komt dat omdat de Rooms-Katholieke Kerk hier klein genoeg is geworden?