Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

Analyse
In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat ‘gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk’ is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.
Hendro Munsterman
zaterdag 28 januari 2023 om 02:00 aangepast 16:07
In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat ‘gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk’ is.
In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat ‘gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk’ is. beeld Epa/Norbert Neetz
Analyses geloof

Precies drie weken na zijn overlijden op 31 december, verscheen alsnog een boek van Benedictus XVI. Che cos’è il cristianesimo: Dit is het christendom, luidt de ietwat aanmatigende titel van de verzameling van zestien artikelen, die de voormalige paus sinds zijn aftreden in 2013 schreef. ‘Iets als een geestelijk testament’ zette de Italiaanse uitgever eronder.

‘Benedetto XVI’ staat er opvallend op de kaft. Niet ‘Joseph Ratzinger/Benedictus XVI’, de dubbele naam die hij wél gebruikte bij de drie Jezusboeken die hij tussen 2007 en 2012 uitgaf, toen hij nog paus was. Hij gebruikte toen zijn civiele naam naast zijn pausnaam om aan te geven dat zijn schrijfsels uitdrukking waren van zijn persoonlijk theologisch denken, en geen uiting van het p..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Als de priester-kunstenaar kinderen of nonnen misbruikte, wat doe je dan met zijn imposante mozaïeken?

Wat te doen als priester-kunstenaars die talloze kerken, kapellen en basilieken versierden, ineens multimisbruikers blijken te zijn? In Lourdes en Brazilië zit men ermee in de maag.

Afbeelding

Stemrecht voor vrouwen op z'n katholieks: van besluitvorming naar besluitneming?

Vrouwen krijgen voor het eerst stemrecht op de bisschoppensynode in oktober dit jaar. Dat bepaalde paus Franciscus onlangs. Is het een revolutie, of een nietszeggend stapje vooruit? Of misschien allebei?

Afbeelding

Een trendbreuk in Portugal: misschien durven Spanje en Italië nu ook het misbruikprobleem aan te pakken

Misbruikslachtoffers krijgen in Portugal geen geld van de kerk. Dat roept ook de vraag op waarom slachtoffers van een arts of een voetbaltrainer eigenlijk niets krijgen van het ziekenhuis of de voetbalclub.

Afbeelding

Als het ene 'lichaam van Christus' ondergeschikt wordt gemaakt aan het andere

Kardinaal Eijk wil binnen vijf jaar op zondag alleen nog eucharistievieringen in zijn aartsbisdom. Andersoortige kerkdiensten worden afgebouwd. Is dat realistisch en gewenst, of kan het ook anders?

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.