Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

Interview
In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. ‘Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.’
Rick Moeliker
zaterdag 28 januari 2023 om 01:00 aangepast 22 februari 2023 16:20
'Een droom kan dingen duidelijk maken of je helpen om zaken te verwerken. Een droom kan dus troost bieden.'
'Een droom kan dingen duidelijk maken of je helpen om zaken te verwerken. Een droom kan dus troost bieden.' beeld Jeroen Jumelet

Utrecht

Het is vlak na de Tweede Wereldoorlog, Nederlandse militairen zijn met duizenden naar Indië gestuurd om het onafhankelijkheidsstreven met harde hand de kop in te drukken. Zo ook de zoon van een rooms-katholieke vrouw. Het lijkt alsof ze zich tijdens de kerstdagen op een andere planeet bevindt, nadat ze heeft gedroomd dat haar zoon is onthoofd. Een dag later staat de pastoor voor de deur. De vrouw weet al waarom. 

Het is zo’n verhaal waarvan Bart Koet (67) er inmiddels heel wat kent. Verklaren kan hij het niet, maar één ding weet hij wel: dromen zijn vaak groter dan onszelf. Als hoogleraar Nieuwe Testament aan de Universiteit van Tilburg deed hij veel onderzoek naar dromen. Niet alleen naar dromen uit de Bijbel en de vroeg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus Franciscus mag ziekenhuis zaterdag verlaten

Paus Franciscus mag zaterdag het ziekenhuis verlaten nu hij voorspoedig herstelt van een bronchitisinfectie. Zijn medische team heeft dat bevestigd, meldt het Vaticaan.

Afbeelding

Rome trapt op rem van rijdende Duitse auto: leken mogen niet dopen en preken tijdens de mis

Er is geen ruimte voor leken om te preken tijdens eucharistievieringen. En ongewijden regulier laten dopen kan ook niet vindt Rome. Maar op meerdere plekken is dat al praktijk en de vraag is of men daarachter terug kan.

Afbeelding

Heibel in Vaticaanse anti-misbruikcommissie: prominente misbruikbestrijder vertrekt teleurgesteld

De prominente priester en psycholoog Hans Zollner verliet afgelopen week teleurgesteld de pauselijke anti-misbruikcommissie. De commissie bevindt zich in zwaar weer en niemand weet hoe het verder gaat.

Afbeelding

Koloniale doctrine 'was nooit onderdeel van de katholieke leer', zegt het Vaticaan

Sinds meerdere jaren vragen inheemse volkeren het Vaticaan om de zogenaamde ‘doctrine van de ontdekking’, die in pauselijke decreten uit de 15e eeuw te vinden is, in te trekken. Het Vaticaan deed dat niet. En toch wel.

Afbeelding

Een loopje met de waarheid. Vaticaanse communicatie rond ziekenhuisopname paus leidt tot speculaties

Paus Franciscus is woensdag met een luchtweginfectie opgenomen in het ziekenhuis. In het Vaticaan is nu de vraag of de paus kan voorgaan in alle liturgieën rond Pasen. Maar vervangers zijn al geregeld. Op een na.

Afbeelding

Rechter: dwangarbeid bij katholieke congregatie van de Goede Herder 'verjaard'

Negentien vrouwen sleepten de Goede Herder voor de rechter wegens uitbuiting en dwangarbeid tussen 1951 en 1979. De rechtbank in Haarlem deed geen inhoudelijke uitspraak, want meent dat de collectieve zaak is verjaard.