Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

Interview
In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. ‘Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.’
Rick Moeliker
zaterdag 28 januari 2023 om 01:00 aangepast 22 februari 2023 16:20
'Een droom kan dingen duidelijk maken of je helpen om zaken te verwerken. Een droom kan dus troost bieden.'
'Een droom kan dingen duidelijk maken of je helpen om zaken te verwerken. Een droom kan dus troost bieden.' beeld Jeroen Jumelet

Utrecht

Het is vlak na de Tweede Wereldoorlog, Nederlandse militairen zijn met duizenden naar Indië gestuurd om het onafhankelijkheidsstreven met harde hand de kop in te drukken. Zo ook de zoon van een rooms-katholieke vrouw. Het lijkt alsof ze zich tijdens de kerstdagen op een andere planeet bevindt, nadat ze heeft gedroomd dat haar zoon is onthoofd. Een dag later staat de pastoor voor de deur. De vrouw weet al waarom. 

Het is zo’n verhaal waarvan Bart Koet (67) er inmiddels heel wat kent. Verklaren kan hij het niet, maar één ding weet hij wel: dromen zijn vaak groter dan onszelf. Als hoogleraar Nieuwe Testament aan de Universiteit van Tilburg deed hij veel onderzoek naar dromen. Niet alleen naar dromen uit de Bijbel en de vroeg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.

Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.

Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.

Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?