Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

Interview
In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. ‘Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.’
Rick Moeliker
zaterdag 28 januari 2023 om 01:00 aangepast 16:20
'Een droom kan dingen duidelijk maken of je helpen om zaken te verwerken. Een droom kan dus troost bieden.'
'Een droom kan dingen duidelijk maken of je helpen om zaken te verwerken. Een droom kan dus troost bieden.' beeld Jeroen Jumelet

Utrecht

Het is vlak na de Tweede Wereldoorlog, Nederlandse militairen zijn met duizenden naar Indië gestuurd om het onafhankelijkheidsstreven met harde hand de kop in te drukken. Zo ook de zoon van een rooms-katholieke vrouw. Het lijkt alsof ze zich tijdens de kerstdagen op een andere planeet bevindt, nadat ze heeft gedroomd dat haar zoon is onthoofd. Een dag later staat de pastoor voor de deur. De vrouw weet al waarom. 

Het is zo’n verhaal waarvan Bart Koet (67) er inmiddels heel wat kent. Verklaren kan hij het niet, maar één ding weet hij wel: dromen zijn vaak groter dan onszelf. Als hoogleraar Nieuwe Testament aan de Universiteit van Tilburg deed hij veel onderzoek naar dromen. Niet alleen naar dromen uit de Bijbel en de vroeg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.

Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.

Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.