Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Nieuws
Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. Zij willen graag dat op 24 februari in alle kerken, synagogen en moskeeën wordt gebeden voor vrede. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’
Hendro Munsterman
donderdag 26 januari 2023 om 21:51 aangepast 27 januari 2023 11:26
Leden van de delegatie van Oekraïense religieuze leiders tijdens de persconferentie in het Vaticaan.
Leden van de delegatie van Oekraïense religieuze leiders tijdens de persconferentie in het Vaticaan. beeld Hendro Munsterman

Rome

‘Op 24 februari is het precies een jaar geleden dat de oorlog begon. We willen dan een speciale dag van gebed organiseren in alle kerken en in alle gebedshuizen van andere godsdiensten in Oekraïne. We hebben de paus gevraagd om ons initiatief te steunen en in de hele wereld bekend te maken zodat over de hele wereld op die dag voor vrede in Oekraïne gebeden wordt. Want we geloven dat God wonderen kan bewerken dankzij vasten en gebed zoals de Bijbel zegt.’

Aan het woord is Valery Antonyuk. ‘Mijn kerk in Kyiv heet Tempel van de Vrede’, zegt hij en hij laat een veelzeggende stilte vallen. Antonyuk is ook voorzitter van de baptistenunie in Oekraïne. Samen met negentien andere religieuze leiders was hij de afgelopen drie dagen in het Vaticaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.

Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.