Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Nieuws
Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. Zij willen graag dat op 24 februari in alle kerken, synagogen en moskeeën wordt gebeden voor vrede. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’
Hendro Munsterman
donderdag 26 januari 2023 om 21:51 aangepast 11:26
Leden van de delegatie van Oekraïense religieuze leiders tijdens de persconferentie in het Vaticaan.
Leden van de delegatie van Oekraïense religieuze leiders tijdens de persconferentie in het Vaticaan. beeld Hendro Munsterman

Rome

‘Op 24 februari is het precies een jaar geleden dat de oorlog begon. We willen dan een speciale dag van gebed organiseren in alle kerken en in alle gebedshuizen van andere godsdiensten in Oekraïne. We hebben de paus gevraagd om ons initiatief te steunen en in de hele wereld bekend te maken zodat over de hele wereld op die dag voor vrede in Oekraïne gebeden wordt. Want we geloven dat God wonderen kan bewerken dankzij vasten en gebed zoals de Bijbel zegt.’

Aan het woord is Valery Antonyuk. ‘Mijn kerk in Kyiv heet Tempel van de Vrede’, zegt hij en hij laat een veelzeggende stilte vallen. Antonyuk is ook voorzitter van de baptistenunie in Oekraïne. Samen met negentien andere religieuze leiders was hij de afgelopen drie dagen in het Vaticaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijna duizend Nederlandse katholieke jongeren naar Wereldjongerendagen in Lissabon

Een kleine duizend Nederlandse jongeren zullen deze zomer deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Lissabon (Portugal). Ook paus Franciscus wordt verwacht bij het grootste jongerenevenement ter wereld.

Afbeelding

Zo pioniert katholiek Nederland: 'Wij bieden meer ruimte voor genade'

Wie in Rooms-Katholiek Nederland een goed idee heeft voor meer vitaliteit in de kerk, kan bij Space for Grace terecht. Het programma biedt een goed gevulde pot geld én begeleiding. Wat is dit voor een club?

Afbeelding

Paus ondergaat open buikoperatie in Romeins ziekenhuis. 'Hij is goed te pas en maakt al weer grappen'

Paus Franciscus heeft woensdagmiddag een open buikoperatie moeten ondergaan. Het Vaticaan heeft alle pauselijke audiënties en afspraken tot 18 juni geannuleerd.

Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.

Afbeelding

Vredesgezant van paus in Kyiv aangekomen. Maar over vrede wil eigenlijk niemand praten

Kardinaal Matteo Zuppi is in Kyiv om namens paus Franciscus te proberen 'spanningen te verminderen'. Maar de paus en Zelensky spreken niet over dezelfde vrede en Rusland zegt dat Oekraïne niet wil onderhandelen.

Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.