Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Nieuws
Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar. De paus doet zijn uitspraken vlak voor een bezoek aan Afrika. De vraag of homoseksualiteit zondig is liet hij opvallend in het midden.
Hendro Munsterman
woensdag 25 januari 2023 om 20:10 aangepast 26 januari 2023 08:59
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 25 januari.
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 25 januari. beeld Riccardo de Luca / Shutterstock

Vaticaanstad

‘Homo zijn is geen misdaad maar een menselijke staat’, zei Franciscus in een lang interview met het persbureau Associated Press. Dat sommige bisschoppen wetgeving die homoseksualiteit verbieden steunen vindt hij onbegrijpelijk. Deze hebben volgens Franciscus ‘een proces van bekering nodig’. Het gaat altijd om ‘tederheid, alsjeblieft, zoals God dat ook voor een ieder van ons heeft’.

Franciscus doet zijn uitspraken op de vooravond van zijn bezoek aan de Democratische Republiek Congo (RDC) en Zuid-Soedan, twee landen die hij van 31 januari tot 5 februari zal aandoen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.

Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.