Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Nieuws
Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar. De paus doet zijn uitspraken vlak voor een bezoek aan Afrika. De vraag of homoseksualiteit zondig is liet hij opvallend in het midden.
Hendro Munsterman
woensdag 25 januari 2023 om 20:10 aangepast 08:59
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 25 januari.
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 25 januari. beeld Riccardo de Luca / Shutterstock

Vaticaanstad

‘Homo zijn is geen misdaad maar een menselijke staat’, zei Franciscus in een lang interview met het persbureau Associated Press. Dat sommige bisschoppen wetgeving die homoseksualiteit verbieden steunen vindt hij onbegrijpelijk. Deze hebben volgens Franciscus ‘een proces van bekering nodig’. Het gaat altijd om ‘tederheid, alsjeblieft, zoals God dat ook voor een ieder van ons heeft’.

Franciscus doet zijn uitspraken op de vooravond van zijn bezoek aan de Democratische Republiek Congo (RDC) en Zuid-Soedan, twee landen die hij van 31 januari tot 5 februari zal aandoen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijna duizend Nederlandse katholieke jongeren naar Wereldjongerendagen in Lissabon

Een kleine duizend Nederlandse jongeren zullen deze zomer deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Lissabon (Portugal). Ook paus Franciscus wordt verwacht bij het grootste jongerenevenement ter wereld.

Afbeelding

Zo pioniert katholiek Nederland: 'Wij bieden meer ruimte voor genade'

Wie in Rooms-Katholiek Nederland een goed idee heeft voor meer vitaliteit in de kerk, kan bij Space for Grace terecht. Het programma biedt een goed gevulde pot geld én begeleiding. Wat is dit voor een club?

Afbeelding

Paus ondergaat open buikoperatie in Romeins ziekenhuis. 'Hij is goed te pas en maakt al weer grappen'

Paus Franciscus heeft woensdagmiddag een open buikoperatie moeten ondergaan. Het Vaticaan heeft alle pauselijke audiënties en afspraken tot 18 juni geannuleerd.

Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.

Afbeelding

Vredesgezant van paus in Kyiv aangekomen. Maar over vrede wil eigenlijk niemand praten

Kardinaal Matteo Zuppi is in Kyiv om namens paus Franciscus te proberen 'spanningen te verminderen'. Maar de paus en Zelensky spreken niet over dezelfde vrede en Rusland zegt dat Oekraïne niet wil onderhandelen.

Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.