Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? ‘Nietes’ zegt het Vaticaan. ‘Welles’, zeggen de Duitse bisschoppen

Nieuws
Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan en dat vastleggen in nieuwe kerkelijke structuren. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt en wil daar een stokje voor steken. Maar de bisschoppen in Duitsland trekken zich daar niets van aan.
Hendro Munsterman
woensdag 25 januari 2023 om 16:53 aangepast 27 januari 2023 10:09
Bisschop Georg Bätzing, de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, publiceerde deze week een tot dan toe geheime brief uit Rome.
Bisschop Georg Bätzing, de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, publiceerde deze week een tot dan toe geheime brief uit Rome. beeld Epa/sascha Steinbach



Rome

Komt het nog goed tussen de vooruitstrevende Duitse bisschoppen en het Vaticaan, waar men bepaald niet te spreken is over de koers die de Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland wil varen? Er waren al flinke spanningen tussen Duitsland en Rome. Die zijn alleen maar verder toegenomen, blijkt uit correspondentie tussen de Duitse bisschoppen en het Vaticaan.

Die gespannen situatie heeft een voorgeschiedenis, die voor buitenstaanders nauwelijks te volgen is. Die begon met de wens van paus Franciscus om gelovigen meer inspraak te geven in de kerk. De wereldwijde Synode, ook wel ‘synodaal proces’ genoemd, die daarover nadenkt en praat, loopt van oktober 2021 tot oktober 2024. Twee jaar daarvoor was de kerk in Duitsland echter al begonnen met een..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.

Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

Heeft Johannes Paulus II misbruik door priesters toegedekt? Polen is daarover tot op het bot verdeeld

Seksueel kindermisbruik door zeker drie priesters zou paus Johannes Paulus II als aartsbisschop hebben toegedekt. Maar de rechts-nationalistische regering en de Rooms-Katholieke Kerk verdedigen de Poolse pontifex.

Afbeelding

Paus vierde tiende verjaardag niet. 'Een cadeau omdat ik tien jaar paus ben? Vrede graag'

Paus Franciscus liet de tiende verjaardag van zijn pausverkiezing zonder poespas voorbijgaan. Maar hij hield wel een heuse interviewmarathon met media uit verschillende landen. Met een aantal opvallende uitspraken.

Afbeelding

Tien jaar paus Franciscus: 'Deze paus heeft mij geholpen me te verzoenen met een kerk die niet volmaakt is'

We kijken terug op tien jaar paus Franciscus met Nederlandse kerkleiders, een kerkhistoricus, en specialisten op kernthema’s van de paus: duurzaamheid, de armen en verdrukten, misbruik en omgang met verschillen.

Afbeelding

Amerikaanse miljonairs laten priesters op homo-apps opsporen. 'We willen de kerk helpen heilig te zijn'

Dankzij het kopen van data van datingapps voor homo's, wist een Amerikaanse organisatie priesters te traceren en bij hun bisschoppen aan te geven. Dit gebeurde met geld van conservatief-katholieke miljonairs.