Duitse dakloze begraven op Vaticaans exclusief kerkhofje voor Duits- en Nederlandstaligen

Nieuws
Hij was een van de achtduizend daklozen in Rome en stierf eind november door de kou op het Sint-Pietersplein. Burkhard Scheffler werd 61 jaar en zal als derde dakloze worden begraven op het piepkleine exclusieve kerkhofje binnen de Vaticaanse muren.
Hendro Munsterman
dinsdag 24 januari 2023 om 14:10
Het Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi binnen de muren van het Vaticaan.
Het Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi binnen de muren van het Vaticaan. beeld wikipedia

Vaticaanstad

Burkhard Scheffler stierf afgelopen 25 november onder de colonnades van het Sint-Pietersplein waar hij regelmatig sliep. Hij werd de afgelopen jaren onderhouden door de Vaticaanse armenzorg. Maar dit jaar overleefde hij de kou niet. Paus Franciscus noemde hem tijdens het angelusgebed, zondag na zijn overlijden.

Nu is besloten dat hij op het ‘kerkhof voor Duitsers en Vlamingen’ binnen het Vaticaan wordt begraven. Dit piepkleine kerkhofje binnen de Vaticaanse muren werd in 1454 gesticht, maar heeft wortels die zeker tot in de achtste eeuw teruggaan. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.

Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.