Kerkleiders reageren verheugd op uitnodiging paus voor Taizégebed in Rome. ‘Historische gebeurtenis’

Nieuws
Leiders van verschillende christelijke kerken hebben verheugd gereageerd op de kerkvernieuwingsplannen van paus Franciscus. Ze prijzen de uitnodiging om vlak voor de bisschoppensynode in Rome met jongeren uit alle christelijke kerken te bidden.
Hendro Munsterman
maandag 23 januari 2023 om 21:05
Broeder Alois, de prior van de oecumenische gemeenschap van Taizé (links), met de afgevaardigde van de Anglicaanse Kerk bij het Vaticaan, aartsbisschop Ian Ernest, tijdens de persconferentie in Rome.
Broeder Alois, de prior van de oecumenische gemeenschap van Taizé (links), met de afgevaardigde van de Anglicaanse Kerk bij het Vaticaan, aartsbisschop Ian Ernest, tijdens de persconferentie in Rome. beeld sipa / Grzegorz Galazka
Rooms katholieke synode

Vaticaan

Het is de eerste keer in de kerkgeschiedenis dat ‘andere kerken samen bidden voor een particulieren kerk op zo’n belangrijk moment in diens geschiedenis’, zei de Franse gereformeerde predikant Christian Krieger. 

Hij sprak op een persconferentie in het Vaticaan waar de oecumenische ontmoeting die eind september in Rome zal plaatsvinden op initiatief van de oecumenische gemeenschap van Taizé, werd gepresenteerd door broeder Alois van Taizé en kardinaal Jean-Claude Hollerich. 

De prior van Taizé presenteerde de plannen afgelopen zaterdag al in het Nederlands Dagblad en drie Europese christelijke partnerkranten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Europese katholieken vragen in Praag om 'concrete en moedige besluiten' over plaats van vrouwen in de kerk

Ondanks alle spanningen tussen behoudende en vernieuwingsgezinde katholieken vragen Europese gedelegeerden hun Kerk om inspraak van leken in de kerk en met name de deelname van vrouwen in processen van besluitvorming.

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’