Taizé brengt jongeren uit alle kerken naar Rome op verzoek van paus. ‘Energie ook in Nederland vruchtbaar maken’

Nieuws
Op initiatief van de oecumenische gemeenschap van Taizé nodigt paus Franciscus eind september jongeren uit alle christelijke kerken uit voor een grote samenkomst in Rome. Ook in Nederland wordt gepoogd ‘om de energie die daar vrijkomt hier vruchtbaar te maken.’
Hendro Munsterman
zaterdag 21 januari 2023 om 01:00 aangepast 06:43
Afbeelding
beeld
Rooms katholieke synode

Rome

Het weekend in Rome draagt als titel: ‘Together: samenkomst van Gods volk’ en wordt georganiseerd door Taizé in samenwerking met het Vaticaan en katholieke, protestantse en orthodoxe kerken en organisaties. 

De bijeenkomst staat in het kader van de synode waarin katholieke gelovigen wereldwijd nadenken over de de rol en inspraak van alle gelovigen in de kerk. Zij vindt plaats vlak voordat bisschoppen vanuit de hele wereld de uitkomsten van de in oktober 2021 gelanceerde  katholieke volksraadpleging in Rome zullen bespreken. 

De uitnodiging van paus Franciscus aan jongeren uit andere christelijke kerken om de Rooms-Katholieke Kerk met gebed te begeleiden in haar proces van kerkvernieuwing toont volgens broeder Alois ‘dat we el..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Europese katholieken vragen in Praag om 'concrete en moedige besluiten' over plaats van vrouwen in de kerk

Ondanks alle spanningen tussen behoudende en vernieuwingsgezinde katholieken vragen Europese gedelegeerden hun Kerk om inspraak van leken in de kerk en met name de deelname van vrouwen in processen van besluitvorming.

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’