Ingetreden in een klooster, en dan? ‘Het werd psychologisch een bedreigende situatie’

Achtergrond
Steeds minder mensen houden de opleiding voor kloosterbroeder of zuster vol, constateerde zuster Catharina Al. Zelf zocht ze jaren naar een passende plek om in te treden. Pas bij het derde klooster voelde het veilig genoeg om te blijven. Nu geeft ze advies over het veilig ingroeien in religieuze gemeenschappen: ‘Het bestuur moet goed geregeld zijn. En ons bestuur was succesvol door de bereidheid tot luisteren naar de nieuwe generatie.’
Sanne Gerrits
vrijdag 20 januari 2023 om 17:30 aangepast 21 januari 2023 11:31
'Ik kon er met niemand over spreken, want ik kwam niet buiten het gebouw.' Zuster Catharina Al voelde zich onveilig in het klooster.
'Ik kon er met niemand over spreken, want ik kwam niet buiten het gebouw.' Zuster Catharina Al voelde zich onveilig in het klooster. beeld Fabio Pignata
Niet te missen

Weinig mensen kunnen vertellen over hoe het is, om een religieuze gemeenschap in te gaan. Soms geven mensen die intreden een interview. Maar wat gebeurt er met hen als de deuren van het klooster zich achter hen sluiten? Dat blijkt nogal te verschillen. Zuster Catharina Al weet er alles van: Twee keer haakte ze af in haar opleidingstijd.

poetsvrouw voor God

‘De eerste keer dat ik intrad, ging achteraf te snel. Het was een contemplatief klooster in Duitsland. Maar eenmaal daar bleek het toch veel contemplatiever te zijn dan ik had verwacht. Alles was binnenshuis en het was heel hard werken: veelal huishoudelijk werk. Ik was een soort werkster die daarnaast een flink gebedsleven moest volhouden.  Van ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.