Ingetreden in een klooster, en dan? ‘Het werd psychologisch een bedreigende situatie’

Achtergrond
Steeds minder mensen houden de opleiding voor kloosterbroeder of zuster vol, constateerde zuster Catharina Al. Zelf zocht ze jaren naar een passende plek om in te treden. Pas bij het derde klooster voelde het veilig genoeg om te blijven. Nu geeft ze advies over het veilig ingroeien in religieuze gemeenschappen: ‘Het bestuur moet goed geregeld zijn. En ons bestuur was succesvol door de bereidheid tot luisteren naar de nieuwe generatie.’
Sanne Gerrits
vrijdag 20 januari 2023 om 17:30 aangepast 11:31
'Ik kon er met niemand over spreken, want ik kwam niet buiten het gebouw.' Zuster Catharina Al voelde zich onveilig in het klooster.
'Ik kon er met niemand over spreken, want ik kwam niet buiten het gebouw.' Zuster Catharina Al voelde zich onveilig in het klooster. beeld Fabio Pignata
Niet te missen

Weinig mensen kunnen vertellen over hoe het is, om een religieuze gemeenschap in te gaan. Soms geven mensen die intreden een interview. Maar wat gebeurt er met hen als de deuren van het klooster zich achter hen sluiten? Dat blijkt nogal te verschillen. Zuster Catharina Al weet er alles van: Twee keer haakte ze af in haar opleidingstijd.

poetsvrouw voor God

‘De eerste keer dat ik intrad, ging achteraf te snel. Het was een contemplatief klooster in Duitsland. Maar eenmaal daar bleek het toch veel contemplatiever te zijn dan ik had verwacht. Alles was binnenshuis en het was heel hard werken: veelal huishoudelijk werk. Ik was een soort werkster die daarnaast een flink gebedsleven moest volhouden.  Van ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

'Pedofilie is onderdeel van de lhbt+-agenda.' In de wereld van Hugo Bos is alles een geestelijke strijd

Hugo Bos is het gezicht van Civitas Christiana, de stichting die afgelopen week in het nieuws kwam met een petitie tegen schrijver Pim Lammers. Bos vindt niet dat hij polariseert. Althans, niet méér dan Jezus.

Afbeelding

Ingetreden in een klooster, en dan? 'Het werd psychologisch een bedreigende situatie'

Steeds minder mensen houden de opleiding voor kloosterbroeder of zuster vol, merkte zuster Catharina Al. Zelf zocht ze jaren naar een passende plek. Pas bij het derde klooster voelde het veilig genoeg om te blijven.

Afbeelding

De dochters van Jorge en Hadewijch gaan het klooster in. ‘Ik heb een roeping, huilde ik’

Je kind wil intreden in een klooster. Dat overkwam Jorge en Hadewijch Klaassen-Merino. Hun twee dochters gaan zich aansluiten bij congregatie van de Blauwe Zusters.

Afbeelding

Vlaamse bisschoppen geven als eerste ter wereld groen licht voor kerkelijke zegen homostellen

De bisschoppen van Vlaanderen zetten de deur open voor het zegenen van homostellen. Daarmee gaan ze lijnrecht in tegen het Vaticaan. Dinsdagochtend hebben ze een liturgie gepubliceerd die daarvoor gebruikt kan worden.

Afbeelding

Wie was de nieuwe Nederlandse heilige Titus Brandsma? ‘Nooit was Onze Lieve Heer mij zo nabij als in de cel’

‘Ik kan het uitjubelen van vreugde’, schreef Titus Brandsma in zijn cel in Scheveningen. Enkele maanden later stierf hij in concentratiekamp Dachau. Komend weekend verklaart de Rooms-Katholieke Kerk de journalist heilig.