De prior van Taizé over zijn initiatief: ‘De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed’

Interview
De Rooms-Katholieke Kerk denkt tijdens een drie jaar durende synode na over kerkvernieuwing en hoe gelovigen daaraan actief kunnen bijdragen. Als dat hele proces niet in een houding van gebed wordt beleefd, gaat het mis, vindt broeder Alois, de leider van de oecumenische gemeenschap van Taizé. Op zijn initiatief wordt er eind september in Rome en wereldwijd een moment van gebed georganiseerd. Daarvoor heeft de paus jongeren uit alle christelijke kerken uitgenodigd.
Hendro Munsterman, Malo Tresca (La Croix), Daniele Zappalà (Avvenire)
zaterdag 21 januari 2023 om 01:00 aangepast 08:53
Broeder Alois, de prior van de oecumenische gemeenschap van Taizé (Frankrijk) op het Sint-Pietersplein in Rome.
Broeder Alois, de prior van de oecumenische gemeenschap van Taizé (Frankrijk) op het Sint-Pietersplein in Rome. beeld Fabio Pignata
Rooms katholieke synode

Rome

In oktober van dit jaar komen bisschoppen vanuit de hele wereld in Rome bijeen, als onderdeel van het synodaal proces dat paus Franciscus heeft gelanceerd. De afgelopen twee jaar hebben de bisschoppen overal - als het goed is - hun oor bij de gelovigen te luisteren gelegd, om te horen waar het volgens hen met de kerk naartoe moet.

In twee zittingen - dit jaar en volgend jaar oktober - gaat de bisschoppensynode proberen conclusies uit die luisterronde te trekken. Die bijeenkomst gaat niet zomaar van start. Vlak voor de opening vindt er in Rome een oecumenische jongerenontmoeting plaats. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Europese katholieken vragen in Praag om 'concrete en moedige besluiten' over plaats van vrouwen in de kerk

Ondanks alle spanningen tussen behoudende en vernieuwingsgezinde katholieken vragen Europese gedelegeerden hun Kerk om inspraak van leken in de kerk en met name de deelname van vrouwen in processen van besluitvorming.

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’