Kardinaal Zen vreest dat paus Franciscus ‘de fout van de Nederlandse kerk van 50 jaar geleden herhaalt’

Nieuws
De Chinese kardinaal Joseph Zen (91) is kritisch op de door paus Franciscus gelanceerde synode waarin gelovigen wereldwijd actief meepraten over hun eigen rol binnen de Rooms-Katholieke Kerk. ‘We maken ons grote zorgen.’
Hendro Munsterman
woensdag 18 januari 2023 om 14:37
De 91-jarige kardinaal Joseph Zen vlak voor de uitvaartmis van emeritus paus Benedictus XVI op 5 januari 2022.
De 91-jarige kardinaal Joseph Zen vlak voor de uitvaartmis van emeritus paus Benedictus XVI op 5 januari 2022. beeld Nurphoto / Massimo Valicchia
Rooms katholieke synode

Rome

‘Ik vrees dat de synode dezelfde fout maakt als de Nederlandse kerk vijftig jaar geleden’, zegt de emeritus aartsbisschop van Hongkong tegen de Italiaanse krant Il Giornale. 

Zen verwijst schijnbaar naar het Nationaal Pastoraal Concilie, dat de Nederlandse bisschoppen tussen 1966 en 1970 in Noordwijkerhout organiseerden. ‘De bisschoppen trokken zich toen terug en accepteerden dat de gelovigen de kerk leidden. Daarop nam hun aantal af.’

‘We zijn erg bezorgd over wat er zou kunnen gebeuren met de bisschoppensynode’, verklaart Zen. Hij hoopt ‘dat er verandering komt’ en zegt te ‘bidden dat onze paus meer wijsheid zal hebben’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Europese katholieken vragen in Praag om 'concrete en moedige besluiten' over plaats van vrouwen in de kerk

Ondanks alle spanningen tussen behoudende en vernieuwingsgezinde katholieken vragen Europese gedelegeerden hun Kerk om inspraak van leken in de kerk en met name de deelname van vrouwen in processen van besluitvorming.

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’