Uitslaande brand in kapel Veghel: ‘Een verlies, maar ook een nieuwe kans’

Reportage
Een kerk verliezen door een uitslaande brand, op de laatste dag van het jaar, dat laat het Brabantse Veghel niet onberoerd. Het verlies wordt scherp gevoeld. Maar het biedt ook nieuwe kansen.
Hilbrand Rozema
vrijdag 6 januari 2023 om 19:23
De uitgebrande kapel naast de Lambertuskerk in Veghel.
De uitgebrande kapel naast de Lambertuskerk in Veghel. beeld Van Assendelft / Jeroen Appels

Veghel

Het Brabantse dorp schrok op 1 januari ruw wakker bij het naargeestige nieuws van een uitgebrande kerk. En niemand moet meer geschrokken zijn dan Erry Dortmans (63), uit het naburige Nijnsel. ‘Ik zag het nieuws staan op onze regionale Omroep Meierij: ‘Kapel in Veghel verloren bij brand. Het hart zonk me in de schoenen. Maar gelukkig zag ik toen ook al snel dat het niet míjn kerkske was.’

Haar schrik is meer dan begrijpelijk. ‘Sinds een paar weken mag ik als fotografe deze protestantse kapel gebruiken als werkruimte. Het wordt ook wel het Lodewijkskerkske genoemd. Dat verwijst naar de Franse koning Lodewijk, die de rooms-katholieken in de Franse tijd, dat was rond 1810, weer hun kerken teruggaf, waarbij de protestanten weer ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.