Het ‘project emeritus paus’ is gelukt. Wat gaat er nu veranderen voor Franciscus?

Achtergrond
Na het overlijden van Benedictus XVI kan men vaststellen dat emeritus pausen ook in de toekomst een werkbare mogelijkheid zijn. Zal de Argentijnse paus zich vrijer voelen na het overlijden van zijn Beierse voorganger?
Hendro Munsterman
vrijdag 6 januari 2023 om 19:53
Emeritus paus Benedictus XVI groette zijn opvolger Franciscus op 8 december 2015, twee jaar na zijn aftreden, bij de opening van de Heilige Deur van de Sint-Pieter ter gelegenheid van het door Franciscus afgekondigde Barmhartigheidsjaar.
Emeritus paus Benedictus XVI groette zijn opvolger Franciscus op 8 december 2015, twee jaar na zijn aftreden, bij de opening van de Heilige Deur van de Sint-Pieter ter gelegenheid van het door Franciscus afgekondigde Barmhartigheidsjaar. beeld afp / Vincenzo Pinto

Vaticaanstad

Benedictus XVI was uiteindelijk langer emeritus-paus dan dat hij paus was. Tot zijn eigen verrassing. Hij dacht zelf na zijn aftreden nog maximaal een jaar te zullen leven, liet zijn jarenlange privé-secretaris, aartsbisschop Georg Gänswein, woensdag weten.

Het samenleven van een paus en zijn emeritus-paus verliep redelijk soepel, al waren er af en toe wel wat rimpels in de Vaticaanse vijver. 

Zo was er in januari 2020 het boek met een sterk pleidooi voor het behoud van het priestercelibaat met de naam van de voormalige paus op de cover.De datum van uitgave was heikel. De door paus Franc..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.