Joseph Ratzinger (1927-2022) overleden: briljant theoloog, teleurstellende paus

Achtergrond
Joseph Aloisius Ratzinger, die zaterdag op 95-jarige leeftijd overleed, was als theoloog briljant, als bewaker van de kerkleer rechtlijnig, als persoon bescheiden, als paus enigszins teleurstellend.
Wim Houtman
zaterdag 31 december 2022 om 10:45 aangepast 1 januari 2023 20:01
Paus Benedictus XVI is overleden. In zijn ambt had hij ‘vreugde en licht’ ervaren, maar ook momenten waarop ‘de Heer leek te slapen’.
Paus Benedictus XVI is overleden. In zijn ambt had hij ‘vreugde en licht’ ervaren, maar ook momenten waarop ‘de Heer leek te slapen’. beeld newscom

Als misschien wel zijn meest gewaardeerde erfenis – zeker bij protestanten – laat hij drie boeken over het leven van Jezus na, geschreven toen hij al Benedictus heette. Die schreef hij niet met pauselijk gezag; ze waren ‘een uitdrukking van mijn persoonlijke zoektocht naar het aangezicht van de Heer’. 

Op het einde van zijn pausschap zorgde hij voor een revolutie: hij trad af. Dat had in geen zes eeuwen een paus gedaan. Heeft Benedictus daarmee het ambt vermenselijkt, iets van de stralenkrans eraf gehaald? De betekenis op lange termijn van die stap is nog niet duidelijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Op vooravond van pausbezoek: onbegrip in Zuid-Sudan over homo-uitspraken Franciscus

De oproep van paus Franciscus om homoseksualiteit overal uit de illegaliteit te halen is in Zuid-Sudan niet in goede aarde gevallen. De paus zelf heeft zijn uitspraken over zondigheid van homoseks verduidelijkt.

Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.

Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.