De paus zit nu tien jaar op Twitter. Maar in de digitale ruimte is er voor de kerk nog veel te leren

Analyse
Het pauselijke twitteraccount @Pontifex viert zijn tiende verjaardag en heeft inmiddels meer dan 53 miljoen volgers. Maar de kerkelijke presentie op het internet blijft nog vaak erg steken in wat Internet 1.0 heet: een institutioneel-kerkelijke zender, die rekent met ontvankelijke, maar passieve ontvangers.
Hendro Munsterman
vrijdag 16 december 2022 om 20:23 aangepast 20:54
Vaticaanwatcher Hendro Munsterman.
Vaticaanwatcher Hendro Munsterman. beeld Dick Vos
Analyses geloof

Het pauselijk Twitteraccount werd op 12 december 2012 door paus Benedictus XVI gelanceerd. Met een vingerdruk op een tablet verstuurde hij de eerste tweet. Dat was althans de bedoeling, maar het ongemak van de toen al 85-jarige paus met touchscreens maakte dat uiteindelijk een medewerker maar doortastend op de verzendknop drukte. 

Twee jaar eerder had men bij de lancering van het Twitteraccount van Vatican News ook al geprobeerd de paus met een tablet te laten omgaan. Ook toen bleken de pauselijke vingers weinig compatible met de nieuwe technologie. Het leidde tot de nodige onrust bij de medewerkers en ook toen werd de tweet al door een medewerker de digitale wereld in geslingerd, bij gebrek aan digitaal fingerspitzengefühl van de paus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Als de priester-kunstenaar kinderen of nonnen misbruikte, wat doe je dan met zijn imposante mozaïeken?

Wat te doen als priester-kunstenaars die talloze kerken, kapellen en basilieken versierden, ineens multimisbruikers blijken te zijn? In Lourdes en Brazilië zit men ermee in de maag.

Afbeelding

Stemrecht voor vrouwen op z'n katholieks: van besluitvorming naar besluitneming?

Vrouwen krijgen voor het eerst stemrecht op de bisschoppensynode in oktober dit jaar. Dat bepaalde paus Franciscus onlangs. Is het een revolutie, of een nietszeggend stapje vooruit? Of misschien allebei?

Afbeelding

Een trendbreuk in Portugal: misschien durven Spanje en Italië nu ook het misbruikprobleem aan te pakken

Misbruikslachtoffers krijgen in Portugal geen geld van de kerk. Dat roept ook de vraag op waarom slachtoffers van een arts of een voetbaltrainer eigenlijk niets krijgen van het ziekenhuis of de voetbalclub.

Afbeelding

Als het ene 'lichaam van Christus' ondergeschikt wordt gemaakt aan het andere

Kardinaal Eijk wil binnen vijf jaar op zondag alleen nog eucharistievieringen in zijn aartsbisdom. Andersoortige kerkdiensten worden afgebouwd. Is dat realistisch en gewenst, of kan het ook anders?

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.