Bezoekers van de Roermondse Caroluskapel kunnen eindelijk ‘de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’

Nieuws
Met ferme hamerslagen opent broeder Leo uit Zuid-Limburg een kistje, in de Caroluskapel in Roermond. Camera’s klikken onophoudelijk. Iedereen houdt de adem in. Dan komt er een schedel tevoorschijn.
Hilbrand Rozema
zaterdag 3 december 2022 om 18:14
De schedel wordt uit de kist gehaald.
De schedel wordt uit de kist gehaald. beeld Franco Gori

Roermond 

‘Het onverwachte verwachten’ (professor Laruseau) ‘eindelijk de middeleeuwse monnik in de ogen kijken’ (Matheu Bemelmans), het kon zaterdag bij de opening van het geheimzinnige kistje waarin mogelijk de laatste resten rusten van Dionysius de Kartuizer. De professor hoopt de fascinerende wereld van de destijds beroemde monnik beter te leren kennen en begrijpen.  

Het openen gebeurde pas na bijbellezing en gebed, door monseigneur Maassen, vicaris-generaal van het bisdom Roermond. ‘Dionysius was een vijftiende-eeuwse kartuizer, en monniken van deze strenge orde wilden niet heilig worden verklaard’, vertelt Matheu Bemelmans van bisdom Roermond. ‘Ze kozen voor de grootste nederigheid.’ Al kun je dat ook uitleggen als de grootste hoogm..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kardinaal Hollerich tevreden over ontmoeting tussen Oost en West. 'Spanningen hadden veel groter gekund'

De synode over kerkvernieuwing in de Rooms-Katholieke Kerk levert spanningen op tussen Oost- en West-Europa. Maar kardinaal Hollerich is gerustgesteld en tevreden. 'De bisschoppen kunnen de zaken niet terugdraaien.'

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.