Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Nieuws
Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren zeventig, als aartsbisschop van Krakau, meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat de Poolse paus pas laat, in de jaren 1980 van seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken op de hoogte was en het voor hem slechts een Amerikaans probleem was.
Hendro Munsterman
zaterdag 3 december 2022 om 12:02
Paus Johannes Paulus II in 1999 tijdens een bezoek aan zijn voormalige aartsbisdom Krakau.
Paus Johannes Paulus II in 1999 tijdens een bezoek aan zijn voormalige aartsbisdom Krakau. beeld afp/ Michel Gangne

Rome

Trouw-correspondent Ekke Overbeek deed jarenlang onderzoek in de archieven van de Poolse communistische veiligheidsdienst. Daaruit blijkt dat dat Karol Wojtyla - zoals Johannes Paulus II in het echt heette voordat hij in 1978 paus werd - als aartsbisschop van Krakau op de hoogte was van meerdere gevallen van seksueel misbruik van kinderen door priesters. 

Overbeek vond ‘een tiental goed gedocumenteerde misbruikgevallen’ waar Johannes Paulus II als bisschop bij betrokken was. Daarnaast zijn er meerdere andere gevallen waar slechts melding van wordt gemaakt. Veel van de archieven zijn echter na de val van het communisme vernietigd en tot de archieven van de Poolse kerk krijgt niemand toegang.

Een reconstructie van een van de gevallen toont ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Op vooravond van pausbezoek: onbegrip in Zuid-Sudan over homo-uitspraken Franciscus

De oproep van paus Franciscus om homoseksualiteit overal uit de illegaliteit te halen is in Zuid-Sudan niet in goede aarde gevallen. De paus zelf heeft zijn uitspraken over zondigheid van homoseks verduidelijkt.

Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.

Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.