Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Nieuws
Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren zeventig, als aartsbisschop van Krakau, meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat de Poolse paus pas laat, in de jaren 1980 van seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken op de hoogte was en het voor hem slechts een Amerikaans probleem was.
Hendro Munsterman
zaterdag 3 december 2022 om 12:02
Paus Johannes Paulus II in 1999 tijdens een bezoek aan zijn voormalige aartsbisdom Krakau.
Paus Johannes Paulus II in 1999 tijdens een bezoek aan zijn voormalige aartsbisdom Krakau. beeld afp/ Michel Gangne

Rome

Trouw-correspondent Ekke Overbeek deed jarenlang onderzoek in de archieven van de Poolse communistische veiligheidsdienst. Daaruit blijkt dat dat Karol Wojtyla - zoals Johannes Paulus II in het echt heette voordat hij in 1978 paus werd - als aartsbisschop van Krakau op de hoogte was van meerdere gevallen van seksueel misbruik van kinderen door priesters. 

Overbeek vond ‘een tiental goed gedocumenteerde misbruikgevallen’ waar Johannes Paulus II als bisschop bij betrokken was. Daarnaast zijn er meerdere andere gevallen waar slechts melding van wordt gemaakt. Veel van de archieven zijn echter na de val van het communisme vernietigd en tot de archieven van de Poolse kerk krijgt niemand toegang.

Een reconstructie van een van de gevallen toont ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.

Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.