De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

Analyse
De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’. Hij vroeg hun zich open te stellen voor de inbreng van andere wetenschappelijke disciplines. Maar een geloofsleer doorontwikkelen is nog niet zo simpel.
Hendro Munsterman
zaterdag 3 december 2022 om 01:42 aangepast 06:54
Hendro Munsterman: 'Tegenover strakke, bijbelse protestanten beroept de katholieke traditie zich graag op de concilies uit de eerste eeuwen van het christendom.'
Hendro Munsterman: 'Tegenover strakke, bijbelse protestanten beroept de katholieke traditie zich graag op de concilies uit de eerste eeuwen van het christendom.' beeld Dick Vos
Analyses geloof

De protestantse vraag of een bepaalde mening of praktijk wel ‘bijbels’ is, klinkt katholieken meestal vreemd in de oren. 

In de Rooms-Katholieke Kerk geldt de Schrift als hoogste norm en als geïnspireerde tekst, die christenen de waarheid omtrent Gods heilsaanbod leert. Maar de Schrift is door de kerk geschreven en ook door de kerk als Schrift samengesteld en als gezagvol erkend. Zij moet ook door diezelfde kerk gezagvol uitgelegd worden. 

Uitlegging is volgens de katholieke traditie meer dan herhaling. Het is doorgronding, actualisering in nieuwe contexten. Zo kan de geloofsleer groeien, doordat zij nieuwe ‘waarheden’, die tot dan toe in de Schrift verborgen lagen, ontsluit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijna nergens ter wereld bidden evangelicalen samen met katholieken. Waarom dat in Nederland wél kan

Wereldwijd bidden christenen volgende week voor het herstel van kerkelijke eenheid. Evangelicalen doen daar nauwelijks aan mee, behalve in Nederland. Komt dat omdat de Rooms-Katholieke Kerk hier klein genoeg is geworden?

Afbeelding

De paus zit nu tien jaar op Twitter. Maar in de digitale ruimte is er voor de kerk nog veel te leren

Het pauselijke twitteraccount @Pontifex viert zijn tiende verjaardag en heeft inmiddels meer dan 53 miljoen volgers. Maar de kerkelijke presentie op het internet blijft nog vaak erg steken in wat Internet 1.0 heet.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

De revolutie van Franciscus die werd bedacht door Benedictus en gevraagd door de Orthodoxe Kerken

Paus Franciscus lanceerde een wereldwijde synode die in vele opzichten vernieuwend is. Maar een aspect met mogelijk grote gevolgen is tot nu toe onbelicht gebleven.

Afbeelding

Kardinale aanwijzingen over het hoe, waar en wanneer van sperma

Kardinaal Eijk publiceert een boek over seksuele ethiek, bedoeld als loflied op de huwelijkse liefde. Maar het is vooral een plastisch beschreven werkboek over de vraag naar het waarom, waar en wanneer van sperma.

Afbeelding

De hervormingsgretige Duitse bisschoppen zijn juist trouw aan hun voorgangers. En aan een onfeilbare paus

De Duitse bisschoppen lopen internationaal voorop als het gaat om de roep en bereidheid tot hervormingen in katholieke leer en praktijk. Deze typisch Duitse, onafhankelijke houding ten aanzien van Rome heeft haar historische wortels niet zozeer in een protestants kerkgevoel.