Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Nieuws
Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk wegens onhandige uitspraken fikse kritiek uit Moskou gekregen. Hij verspeelde er waarschijnlijk zijn gedroomde bemiddelaarsrol mee.
Hendro Munsterman
donderdag 1 december 2022 om 18:41 aangepast 10:32
Een zwitserse gardist en een veiligheidsbeambte in de gebouwen van het Vaticaan.
Een zwitserse gardist en een veiligheidsbeambte in de gebouwen van het Vaticaan. beeld Shutterstock

Rome

In eerste instantie zinspeelde de woordvoerder van het Vaticaan woensdag nog op ‘onderhoudsactiviteiten’. In de vroege middag waren de meeste Vaticaanse websites - waaronder verschillende departementen, maar ook Vatican News en de Vaticaanse musea - onbereikbaar. Ook was ineens het internet in het Vaticaanse perscentrum, waar geaccrediteerde journalisten kunnen werken, uitgevallen.

Maar later maakte hij melding van ‘ongebruikelijke pogingen tot toegang’ tot de sites. Nog later meldde hij dat deze ‘niet uit één enkel land kwamen’. De aanval is niet opgeëist en technisch gecompliceerd onderzoek zal moeten uitwijzen of het een gecoördineerde actie was met een enkele opdrachtgever. 

ambassadeur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.

Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.

Afbeelding

Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? 'Nietes' zegt het Vaticaan. 'Welles', zeggen de Duitse bisschoppen

Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt. Wie trekt er aan het langste eind?