‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

Achtergrond
‘Mogen wij er ook zijn?’, vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs voor MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’
Sanne Gerrits
donderdag 1 december 2022 om 20:58
vlnr: Pater Jan van der Zandt, Oma Reinhardt-Rosenberg, schoonzoon en kleindochter, Opa Reinhardt en Milka Reinhardt.
vlnr: Pater Jan van der Zandt, Oma Reinhardt-Rosenberg, schoonzoon en kleindochter, Opa Reinhardt en Milka Reinhardt. beeld Jan Willem Boer

Asten

Illegale stroomdraden, hopen vuil. Welkom op woonwagenkamp ‘De Bovist’ in Asten. ‘De gemeente noemt ons ‘overtollig.’ Denk je dat wij het leuk vinden om zo te leven? We worden niet geholpen, we mogen hier niet zijn’, vertelt Milka Reinhardt vol emotie. De Sinti-vrouw woont noodgedwongen met twee generaties in haar woonwagen. 

Pater Jan van der Zandt (80) van het Woonwagenpastoraat trekt zich haar lot aan. Voor zijn inzet door heel Nederland is hij nu genomineerd voor de Prijs voor MensenrechtenMens van het College voor de Rechten van de Mens. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijna duizend Nederlandse katholieke jongeren naar Wereldjongerendagen in Lissabon

Een kleine duizend Nederlandse jongeren zullen deze zomer deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Lissabon (Portugal). Ook paus Franciscus wordt verwacht bij het grootste jongerenevenement ter wereld.

Afbeelding

Zo pioniert katholiek Nederland: 'Wij bieden meer ruimte voor genade'

Wie in Rooms-Katholiek Nederland een goed idee heeft voor meer vitaliteit in de kerk, kan bij Space for Grace terecht. Het programma biedt een goed gevulde pot geld én begeleiding. Wat is dit voor een club?

Afbeelding

Paus ondergaat open buikoperatie in Romeins ziekenhuis. 'Hij is goed te pas en maakt al weer grappen'

Paus Franciscus heeft woensdagmiddag een open buikoperatie moeten ondergaan. Het Vaticaan heeft alle pauselijke audiënties en afspraken tot 18 juni geannuleerd.

Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.

Afbeelding

Vredesgezant van paus in Kyiv aangekomen. Maar over vrede wil eigenlijk niemand praten

Kardinaal Matteo Zuppi is in Kyiv om namens paus Franciscus te proberen 'spanningen te verminderen'. Maar de paus en Zelensky spreken niet over dezelfde vrede en Rusland zegt dat Oekraïne niet wil onderhandelen.

Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.