Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Nieuws
Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van de Oekraïense havenstad Berdjansk opgepakt. Volgens berichten die het katholieke bisdom ontving worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.
Hendro Munsterman
donderdag 1 december 2022 om 15:23
De beide opgepakte Oekraiense redemptoristen, pater Ivan Levytskyi (links, de pastoor van de Grieks-katholieke parochie van Berdjansk) en pater Bohdan Gelata (rechts, kapelaan van de parochie).
De beide opgepakte Oekraiense redemptoristen, pater Ivan Levytskyi (links, de pastoor van de Grieks-katholieke parochie van Berdjansk) en pater Bohdan Gelata (rechts, kapelaan van de parochie). beeld nd

Kyiv

Volgens de Grieks-katholieke kerk in Donetsk worden beide geestelijken beschuldigd van ‘ondermijnende activiteiten’, bestaande uit ‘het bezit van wapens, munitie en boeken over de geschiedenis van Oekraïne’. Deze zouden volgens Russische media in de kerk en in de kelder zijn verstopt. 

Aartsbisschop Stepan Meniok wees deze beschuldigingen eerder al ferm van de hand. Volgens de bisschop hebben beide priesters zich sinds de Russische inval alleen op zielzorg voor hun gelovigen geconcentreerd en ‘slechts het Woord van God en het woord van vrede voor alle mensen verkondigd’. De huiszoeking zou bovendien hebben plaatsgevonden nadat de paters al waren opgepakt en weggevoerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.

Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.

Afbeelding

Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? 'Nietes' zegt het Vaticaan. 'Welles', zeggen de Duitse bisschoppen

Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt. Wie trekt er aan het langste eind?