Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Achtergrond
Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, lijkt er heibel in de tent. Rome uitte voor het eerst openlijke kritiek op de installatie van een hulpbisschop. Maar het kat-en-muisspel lijkt vooral bedoeld om het akkoord en de grenzen ervan te testen.
Hendro Munsterman
maandag 28 november 2022 om 18:09 aangepast 19:42
De rooms-katholieke Sint-Jozefkerk in Peking, de hoofdstad van China.
De rooms-katholieke Sint-Jozefkerk in Peking, de hoofdstad van China. beeld Newscom / Wiktor Dabkowski

Rome

Op donderdag 24 november werd Johannes Peng Weizhao (56) tijdens een plechtige ceremonie geïnstalleerd als hulpbisschop van het bisdom Jiangxi. Dit bisdom wordt niet door Rome erkend, maar wel door de officiële Katholieke Kerk in China, de door de overheid gecontroleerde ‘Chinese katholieke patriottische vereniging’. 

Weizhao was tot dan toe bisschop van Yujiang. Dit wordt op zijn beurt niet door China erkend, maar wel door Rome. In 2014 werd Weizhao met toestemming van Franciscus illegaal tot ‘ondergrondse bisschop’ gewijd en hij heeft na zijn wijding daarvoor zes maanden gevangen gezeten. 

Volgens de verklaring die het Vaticaan op zaterdag 26 november deed uitgaan, was de installatie van Weizhao voorafgegaan door ‘lange en stevige druk ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.

Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.

Afbeelding

Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? 'Nietes' zegt het Vaticaan. 'Welles', zeggen de Duitse bisschoppen

Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt. Wie trekt er aan het langste eind?