Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Nieuws
Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over polarisatie en bisschoppen die meer politieke ideologen zijn dan herders. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus, al vindt hij dat de kerk in deze laatste kwestie meer pastoraal dan politiek moet spreken.
Hendro Munsterman
maandag 28 november 2022 om 15:39 aangepast 20:25
Afbeelding
beeld sipa / Grzegorz Galazka

Rome 

Katholieken kunnen volgens Franciscus ‘niet in termen van of-of denken en daarmee alles tot polarisatie beperken’. Een katholiek ‘denkt in termen van en-en en verenigt het goede met het minder goede want er is maar één volk van God’. Paus Franciscus deed zijn uitspraken tijdens een lang interview met het Amerikaanse katholieke weekblad America dat door de jezuïetenorde wordt uitgegeven.

De paus wees op Jezus van Nazareth in zijn tijd. ‘Er waren toen vier partijen en hij had vier mogelijkheden: Farizeeër, Sadduceeër, Esseen of Zeloot zijn. Maar hij was iets anders. Door zijn zaligsprekingen ging hij er aan voorbij.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijna duizend Nederlandse katholieke jongeren naar Wereldjongerendagen in Lissabon

Een kleine duizend Nederlandse jongeren zullen deze zomer deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Lissabon (Portugal). Ook paus Franciscus wordt verwacht bij het grootste jongerenevenement ter wereld.

Afbeelding

Zo pioniert katholiek Nederland: 'Wij bieden meer ruimte voor genade'

Wie in Rooms-Katholiek Nederland een goed idee heeft voor meer vitaliteit in de kerk, kan bij Space for Grace terecht. Het programma biedt een goed gevulde pot geld én begeleiding. Wat is dit voor een club?

Afbeelding

Paus ondergaat open buikoperatie in Romeins ziekenhuis. 'Hij is goed te pas en maakt al weer grappen'

Paus Franciscus heeft woensdagmiddag een open buikoperatie moeten ondergaan. Het Vaticaan heeft alle pauselijke audiënties en afspraken tot 18 juni geannuleerd.

Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.

Afbeelding

Vredesgezant van paus in Kyiv aangekomen. Maar over vrede wil eigenlijk niemand praten

Kardinaal Matteo Zuppi is in Kyiv om namens paus Franciscus te proberen 'spanningen te verminderen'. Maar de paus en Zelensky spreken niet over dezelfde vrede en Rusland zegt dat Oekraïne niet wil onderhandelen.

Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.