Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Nieuws
Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over polarisatie en bisschoppen die meer politieke ideologen zijn dan herders. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus, al vindt hij dat de kerk in deze laatste kwestie meer pastoraal dan politiek moet spreken.
Hendro Munsterman
maandag 28 november 2022 om 15:39 aangepast 20:25
Afbeelding
beeld sipa / Grzegorz Galazka

Rome 

Katholieken kunnen volgens Franciscus ‘niet in termen van of-of denken en daarmee alles tot polarisatie beperken’. Een katholiek ‘denkt in termen van en-en en verenigt het goede met het minder goede want er is maar één volk van God’. Paus Franciscus deed zijn uitspraken tijdens een lang interview met het Amerikaanse katholieke weekblad America dat door de jezuïetenorde wordt uitgegeven.

De paus wees op Jezus van Nazareth in zijn tijd. ‘Er waren toen vier partijen en hij had vier mogelijkheden: Farizeeër, Sadduceeër, Esseen of Zeloot zijn. Maar hij was iets anders. Door zijn zaligsprekingen ging hij er aan voorbij.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.

Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.