Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Nieuws
Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over polarisatie en bisschoppen die meer politieke ideologen zijn dan herders. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus, al vindt hij dat de kerk in deze laatste kwestie meer pastoraal dan politiek moet spreken.
Hendro Munsterman
maandag 28 november 2022 om 15:39 aangepast 20:25
Afbeelding
beeld sipa / Grzegorz Galazka

Rome 

Katholieken kunnen volgens Franciscus ‘niet in termen van of-of denken en daarmee alles tot polarisatie beperken’. Een katholiek ‘denkt in termen van en-en en verenigt het goede met het minder goede want er is maar één volk van God’. Paus Franciscus deed zijn uitspraken tijdens een lang interview met het Amerikaanse katholieke weekblad America dat door de jezuïetenorde wordt uitgegeven.

De paus wees op Jezus van Nazareth in zijn tijd. ‘Er waren toen vier partijen en hij had vier mogelijkheden: Farizeeër, Sadduceeër, Esseen of Zeloot zijn. Maar hij was iets anders. Door zijn zaligsprekingen ging hij er aan voorbij.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.

Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.