Zwitserse Opus Dei-bisschop wil geen exorcist meer benoemen. ‘Niet nodig om mysterieuze oorzaken te zoeken’

Nieuws
Het Zwitserse bisdom Chur gold decennialang als het ‘centrum voor duiveluitdrijvingen’. Maar de exorcist stierf en de nieuwe bisschop is zelf arts en wil geen nieuwe duiveluitdrijver benoemen. ‘Daarvoor hebben we medicijnen en psychotherapie.’
Hendro Munsterman
maandag 28 november 2022 om 13:23 aangepast 19:13
Bisschop Joseph Bonnemain werkte als arts en werd later priester van het Opus Dei. Hij werd in 2021 bisschop van het sterk gepolariseerde bisdom Chur (Zwitserland), waar hij poogt het als aartsconservatief bekend staande bisdom te verzoenen met de als progressief bekend staande meerderheid van de gelovigen.
Bisschop Joseph Bonnemain werkte als arts en werd later priester van het Opus Dei. Hij werd in 2021 bisschop van het sterk gepolariseerde bisdom Chur (Zwitserland), waar hij poogt het als aartsconservatief bekend staande bisdom te verzoenen met de als progressief bekend staande meerderheid van de gelovigen. beeld dpa / Fabian Strauch

Chur

Het is ‘niet nodig mysterieuze oorzaken te zoeken’ voor vermeende gevallen van demonische bezetenheid. Dat vindt de 74-jarige Joseph Maria Bonnemain, lid van het Opus Dei en sinds vorig jaar bisschop van het Duitstalige Zwitserse bisdom Chur. ‘We zijn allemaal mensen met sterke en zwakke kanten’, zei hij tegen de regionale radiozender SFR Graubünden. En als je met sociale, professionele of gezondheidsproblemen kampt, zijn ‘klassieke oplossingen voorhanden, medicinale, psychologische en psychotherapeutische’.

De uitspraken zijn opvallend in het tot voor kort als zeer conservatief bekend staande bisdom Chur, dat als ‘hotspot voor duiveluitdrijvingen’ gold. Maar in 2020 stierf de voormalige exorcist van het bisdom. Deze priester Christop..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.

Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.

Afbeelding

Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? 'Nietes' zegt het Vaticaan. 'Welles', zeggen de Duitse bisschoppen

Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt. Wie trekt er aan het langste eind?