De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Nieuws
Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk. Daar kwam het priestertekort aan de orde, maar ook vragen rond gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs door hen gepubliceerde ‘homozegen’.
Hendro Munsterman
zaterdag 26 november 2022 om 19:12 aangepast 23:13
Paus Franciscus met de tien andere bisschoppen van België, waaronder kardinaal Jozef de Kesel (links van de paus), en enkele van hun begeleiders op ad-liminabezoek in het Vaticaan.
Paus Franciscus met de tien andere bisschoppen van België, waaronder kardinaal Jozef de Kesel (links van de paus), en enkele van hun begeleiders op ad-liminabezoek in het Vaticaan. beeld Vatican Media

Rome

De elf Belgische bisschoppen gloeien vrijdagavond nog na van de twee uur durende ontmoeting die ze diezelfde ochtend met paus Franciscus hadden gehad. ‘Onvergetelijk’, ‘indrukwekkend’, ‘wat een ervaring!’, ‘wat een paus hebben we toch!’, vertellen ze geëmotioneerd tijdens een receptie in de Belgische ambassade bij de Heilige Stoel in Rome. 

Vlak ervoor had hun voorzitter, kardinaal Jozef de Kesel, teruggekeken op het ad-liminabezoek. ‘De sfeer is veranderd’, vertelde De Kesel die in 2003 en 2010 ook al op ad-liminabezoek was, bij drie verschillende pausen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om een gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.

Afbeelding

Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? 'Nietes' zegt het Vaticaan. 'Welles', zeggen de Duitse bisschoppen

Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt. Wie trekt er aan het langste eind?

Afbeelding

Duitse dakloze begraven op Vaticaans exclusief kerkhofje voor Duits- en Nederlandstaligen

Hij was een van de achtduizend daklozen in Rome en stierf door de kou op het Sint-Pietersplein. Burkhard Scheffler zal als derde dakloze worden begraven op het piepkleine exclusieve kerkhofje binnen de Vaticaanse muren.

Afbeelding

Kerkleiders reageren verheugd op uitnodiging paus voor Taizégebed in Rome. 'Historische gebeurtenis'

Leiders van verschillende kerken reageren verheugd op de kerkvernieuwingsplannen van de paus en prijzen de uitnodiging om vlak voor de bisschoppensynode in Rome met jongeren uit alle christelijke kerken te bidden.

Afbeelding

De prior van Taizé over zijn initiatief: 'De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed'

De Rooms-Katholieke Kerk denkt drie jaar lang na over kerkvernieuwing. Op initiatief van de gemeenschap van Taizé heeft de paus jongeren uit alle christelijke kerken uitgenodigd voor een oecumenische samenkomst in Rome.