De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Nieuws
Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk. Daar kwam het priestertekort aan de orde, maar ook vragen rond gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs door hen gepubliceerde ‘homozegen’.
Hendro Munsterman
zaterdag 26 november 2022 om 19:12 aangepast 23:13
Paus Franciscus met de tien andere bisschoppen van België, waaronder kardinaal Jozef de Kesel (links van de paus), en enkele van hun begeleiders op ad-liminabezoek in het Vaticaan.
Paus Franciscus met de tien andere bisschoppen van België, waaronder kardinaal Jozef de Kesel (links van de paus), en enkele van hun begeleiders op ad-liminabezoek in het Vaticaan. beeld Vatican Media

Rome

De elf Belgische bisschoppen gloeien vrijdagavond nog na van de twee uur durende ontmoeting die ze diezelfde ochtend met paus Franciscus hadden gehad. ‘Onvergetelijk’, ‘indrukwekkend’, ‘wat een ervaring!’, ‘wat een paus hebben we toch!’, vertellen ze geëmotioneerd tijdens een receptie in de Belgische ambassade bij de Heilige Stoel in Rome. 

Vlak ervoor had hun voorzitter, kardinaal Jozef de Kesel, teruggekeken op het ad-liminabezoek. ‘De sfeer is veranderd’, vertelde De Kesel die in 2003 en 2010 ook al op ad-liminabezoek was, bij drie verschillende pausen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.

Afbeelding

Kan paus Franciscus' boodschap van vrede verzoening brengen in conflict Oost-Congo?

Oost-Congo wordt verscheurd door conflicten over grondstoffen. Er zijn 1,9 miljoen Congolezen ontheemd en men vreest voor een oorlog. 'Ik ben blij met de vredesboodschap van de paus, maar de echte vrede ligt in onszelf.'

Afbeelding

Altaar voor paus kost 5,3 miljoen euro. Portugese regering kort haar bijdrage aan Wereldjongerendagen

De regering van Portugal heeft besloten haar bijdrage aan de rooms-katholieke Wereldjongerendagen met 6,5 miljoen euro te verminderen. Het besluit komt nadat opschudding ontstond over het te bouwen pauselijk altaarpodium voor een bedrag van 5,3 miljoen euro.

Afbeelding

Oud-katholieke bisschop van Haarlem vertelde in Rome hoe een katholieke kerk toch synodaal kan zijn

De Rooms-Katholieke Kerk wil naar andere kerken luisteren hoe zij leken betrekken in het functioneren van de kerk. De oud-katholieke bisschop Dick Schoon was ‘diep onder de indruk van de openheid.’

Afbeelding

Op vooravond van pausbezoek: onbegrip in Zuid-Sudan over homo-uitspraken Franciscus

De oproep van paus Franciscus om homoseksualiteit overal uit de illegaliteit te halen is in Zuid-Sudan niet in goede aarde gevallen. De paus zelf heeft zijn uitspraken over zondigheid van homoseks verduidelijkt.