De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Nieuws
Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk. Daar kwam het priestertekort aan de orde, maar ook vragen rond gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs door hen gepubliceerde ‘homozegen’.
Hendro Munsterman
zaterdag 26 november 2022 om 19:12 aangepast 23:13
Paus Franciscus met de tien andere bisschoppen van België, waaronder kardinaal Jozef de Kesel (links van de paus), en enkele van hun begeleiders op ad-liminabezoek in het Vaticaan.
Paus Franciscus met de tien andere bisschoppen van België, waaronder kardinaal Jozef de Kesel (links van de paus), en enkele van hun begeleiders op ad-liminabezoek in het Vaticaan. beeld Vatican Media

Rome

De elf Belgische bisschoppen gloeien vrijdagavond nog na van de twee uur durende ontmoeting die ze diezelfde ochtend met paus Franciscus hadden gehad. ‘Onvergetelijk’, ‘indrukwekkend’, ‘wat een ervaring!’, ‘wat een paus hebben we toch!’, vertellen ze geëmotioneerd tijdens een receptie in de Belgische ambassade bij de Heilige Stoel in Rome. 

Vlak ervoor had hun voorzitter, kardinaal Jozef de Kesel, teruggekeken op het ad-liminabezoek. ‘De sfeer is veranderd’, vertelde De Kesel die in 2003 en 2010 ook al op ad-liminabezoek was, bij drie verschillende pausen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus breidt regels uit om misbruik te voorkomen

Paus Franciscus heeft de regels aangescherpt die seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk moeten voorkomen.

Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.