Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

Column
De Oost-Timorese bisschop Carlos Belo is de enige Nobelprijswinnaar die ik ooit heb ontmoet. Hij ontving de vredesonderscheiding in 1996 vanwege zijn inspanningen om een einde te maken aan het geweld door de onafhankelijkheidsstrijd in zijn land. Bij een bezoek aan kardinaal Simonis mocht ik, als perschef van het aartsbisdom Utrecht, aanschuiven. Het was een indrukwekkend gesprek met een aimabele man.
Jan-Willem Wits
zaterdag 26 november 2022 om 04:00 aangepast 08:25
Jan-Willem-Wits
Jan-Willem-Wits beeld Peter Boer

Enkele maanden geleden kwam bisschop Belo opnieuw in het nieuws, dit keer vanwege de verdenking dat hij tientallen jongens heeft misbruikt. Helaas is Belo daarmee de zoveelste bisschop die ik kan toevoegen aan mijn lijstje van prelaten die ik persoonlijk heb gekend en die zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Natuurlijk staat het in het niets bij het kwaad dat zij aan hun slachtoffers hebben berokkend, maar ik merk dat het mij ook raakt, wanneer het ontzag dat je voor iemand hebt gehad, met terugwerkende kracht zo’n knauw krijgt.  

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.

Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.

Afbeelding

Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? 'Nietes' zegt het Vaticaan. 'Welles', zeggen de Duitse bisschoppen

Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt. Wie trekt er aan het langste eind?