Katholieke Kerk in Italië wil héél voorzichtig misbruik onderzoeken. ‘Een wrede poging om getallen te manipuleren’

Achtergrond
Nogal nietszeggend zijn de eerste onderzoekscijfers naar het misbruik in de Italiaanse Katholieke Kerk. Volgens critici is dat precies de bedoeling van het rapport dat donderdag verscheen. ‘Het is statistieke onkunde op zijn best.’
Hendro Munsterman
maandag 21 november 2022 om 19:22
Francesco Zanardi (51) werd als 11-jarige jongen door een priester misbruikt. Nu leidt hij de Italiaanse organisatie van slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken, Rete L'Abuso. 'Een schande', noemt hij het door de Italiaanse bisschoppen gepubliceerde eerste rapport.
Francesco Zanardi (51) werd als 11-jarige jongen door een priester misbruikt. Nu leidt hij de Italiaanse organisatie van slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken, Rete L'Abuso. 'Een schande', noemt hij het door de Italiaanse bisschoppen gepubliceerde eerste rapport. beeld Tiziana Fabi / afp

Rome

De Italiaanse bisschoppen wilden geen onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de Katholieke Kerk, zoals dat wel in landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk gebeurde. Dus besloten ze het onderzoek in handen te geven van onderzoekers aan de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart in Milaan.

Afgelopen donderdag werden de eerste cijfers gepubliceerd. Het veertig pagina’s tellende rapport laat zich gemakkelijk in een paar zinnen samenvatten. 

De afgelopen twee jaar hebben zich 89 mensen als slachtoffer van seksueel misbruik bij de Italiaanse Katholieke Kerk gemeld. Iets meer dan de helft daarvan betrof recent misbruik. Van de slachtoffers was 61 minderjarig op het moment van het misbruik en 44 procent tussen de 5..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijna duizend Nederlandse katholieke jongeren naar Wereldjongerendagen in Lissabon

Een kleine duizend Nederlandse jongeren zullen deze zomer deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Lissabon (Portugal). Ook paus Franciscus wordt verwacht bij het grootste jongerenevenement ter wereld.

Afbeelding

Zo pioniert katholiek Nederland: 'Wij bieden meer ruimte voor genade'

Wie in Rooms-Katholiek Nederland een goed idee heeft voor meer vitaliteit in de kerk, kan bij Space for Grace terecht. Het programma biedt een goed gevulde pot geld én begeleiding. Wat is dit voor een club?

Afbeelding

Paus ondergaat open buikoperatie in Romeins ziekenhuis. 'Hij is goed te pas en maakt al weer grappen'

Paus Franciscus heeft woensdagmiddag een open buikoperatie moeten ondergaan. Het Vaticaan heeft alle pauselijke audiënties en afspraken tot 18 juni geannuleerd.

Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.

Afbeelding

Vredesgezant van paus in Kyiv aangekomen. Maar over vrede wil eigenlijk niemand praten

Kardinaal Matteo Zuppi is in Kyiv om namens paus Franciscus te proberen 'spanningen te verminderen'. Maar de paus en Zelensky spreken niet over dezelfde vrede en Rusland zegt dat Oekraïne niet wil onderhandelen.

Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.