De Duitse bisschoppen willen geen protestantse, maar vooral een ‘betere’ katholieke kerk

Nieuws
Na de Nederlandse waren deze week ook de Duitse bisschoppen in Rome voor hun ad-liminabezoek. Ze verdedigden er met name hun hervormingsvoorstellen. Van kardinalen uit het Vaticaan kregen ze de nodige kritiek. Maar de paus reageerde anders. ‘De Heilige Vader heeft ons duidelijk gemaakt dat moed en geduld nodig zijn.’
Hendro Munsterman
zaterdag 19 november 2022 om 17:06
Paus Franciscus nam donderdag afscheid van de 62 Duitse bisschoppen. Hij praatte twee uur lang met hen.
Paus Franciscus nam donderdag afscheid van de 62 Duitse bisschoppen. Hij praatte twee uur lang met hen. beeld Vatican Media

‘Ik ga opgelucht naar huis.’ Georg Bätzing, de voorzitter van de Duitse bisschoppen, herhaalde het zaterdagochtend meerdere keren tijdens de afsluitende persconferentie. ‘Moe, maar opgelucht.’ Opgelucht want ‘alle moeilijke thema’s zijn op tafel gekomen’. 

Bätzing zei het niet letterlijk, maar tussen de regels was overduidelijk de echte reden van de opluchting te lezen: de Duitsers hebben weliswaar kritiek gehoord, maar geen heldere en openlijke Vaticaanse tik op de vingers gekregen voor hun radicale kerkhervormingsplannen. 

Vanuit de hele katholieke wereld wordt momenteel naar Duitsland gekeken. Want wat de bisschoppen daar doen, zie je nergens anders ter wereld. Hervormingsgezinde katholieken kijken er met bewondering en zelfs ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.

Afbeelding

Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. En vol met politieke en etnische spanningen die een half miljoen mensenlevens eisten. Paus Franciscus gaat er samen met twee andere kerkleiders naar toe.

Afbeelding

Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. 'Leg de wapens neer!'

In een van de armste landen ter wereld bekritiseert Franciscus niet alleen het 'economisch kolonialisme' van buitenlandse mogendheden, maar ook interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten.

Afbeelding

Kan paus Franciscus' boodschap van vrede verzoening brengen in conflict Oost-Congo?

Oost-Congo wordt verscheurd door conflicten over grondstoffen. Er zijn 1,9 miljoen Congolezen ontheemd en men vreest voor een oorlog. 'Ik ben blij met de vredesboodschap van de paus, maar de echte vrede ligt in onszelf.'

Afbeelding

Altaar voor paus kost 5,3 miljoen euro. Portugese regering kort haar bijdrage aan Wereldjongerendagen

De regering van Portugal heeft besloten haar bijdrage aan de rooms-katholieke Wereldjongerendagen met 6,5 miljoen euro te verminderen. Het besluit komt nadat opschudding ontstond over het te bouwen pauselijk altaarpodium voor een bedrag van 5,3 miljoen euro.

Afbeelding

Oud-katholieke bisschop van Haarlem vertelde in Rome hoe een katholieke kerk toch synodaal kan zijn

De Rooms-Katholieke Kerk wil naar andere kerken luisteren hoe zij leken betrekken in het functioneren van de kerk. De oud-katholieke bisschop Dick Schoon was ‘diep onder de indruk van de openheid.’