Radboud Universiteit start katholiek instituut: ‘Laudato Si’ voor duurzame hoop’

Achtergrond
Na een langdurig conflict namen de Nederlandse bisschoppen in 2020 de Nijmeegse Radboud Universiteit het predicaat katholiek af. Het Vaticaan meldt nu het tegendeel. De Radboud zelf stelt een Laudato Si’-Instituut in en plant de oprichting van een leerstoel. ‘Voor duurzame hoop.’
Jacolien Viveen
vrijdag 18 november 2022 om 02:44
Terrein van de Radboud Universiteit Nijmegen
Terrein van de Radboud Universiteit Nijmegen beeld anp / Marcel Krijgsman


Nijmegen

Dat de Radboud Universiteit weer katholiek mag heten, was een verrassende aankondiging tijdens het bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan het Vaticaan half november. Zij namen de universiteit nota bene zelf in het najaar van 2020 het predicaat katholiek af. Een woordvoerder van de Radboud Universiteit laat weten dat de academici minder verbaasd waren. De Radboud was namelijk al eerder geattendeerd op het zogenaamde Pauselijke Jaarboek 2022 waarin deze academische instelling nog vermeld stond als katholieke universiteit. Daarbij is de Radboud tevens lid van Internationale Federatie van Katholieke Universiteiten.
Nu start de universiteit een Laudato Si’-Instituut op en plant de oprichting van een bijbehorende leerst..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Koloniale doctrine 'was nooit onderdeel van de katholieke leer', zegt het Vaticaan

Sinds meerdere jaren vragen inheemse volkeren het Vaticaan om de zogenaamde ‘doctrine van de ontdekking’, die in pauselijke decreten uit de 15e eeuw te vinden is, in te trekken. Het Vaticaan deed dat niet. En toch wel.

Afbeelding

Een loopje met de waarheid. Vaticaanse communicatie rond ziekenhuisopname paus leidt tot speculaties

Paus Franciscus is woensdag met een luchtweginfectie opgenomen in het ziekenhuis. In het Vaticaan is nu de vraag of de paus kan voorgaan in alle liturgieën rond Pasen. Maar vervangers zijn al geregeld. Op een na.

Afbeelding

Rechter: dwangarbeid bij katholieke congregatie van de Goede Herder 'verjaard'

Negentien vrouwen sleepten de Goede Herder voor de rechter wegens uitbuiting en dwangarbeid tussen 1951 en 1979. De rechtbank in Haarlem deed geen inhoudelijke uitspraak, want meent dat de collectieve zaak is verjaard.

Afbeelding

Paus breidt regels uit om misbruik te voorkomen

Paus Franciscus heeft de regels aangescherpt die seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk moeten voorkomen.

Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?