Het Vaticaan verandert, ziet bisschop De Korte. ‘Geestelijken moeten gelovigen tot christelijke bloei brengen, niet erboven gaan hangen’

Interview
Een week lang waren de Nederlandse bisschoppen op bezoek in het Vaticaan. Gerard de Korte, de bisschop van Den Bosch nam voor de derde keer aan dit ad-liminabezoek deel. Hij ziet een cultuuromslag in het Vaticaan en legt uit waarom de Radboud Universiteit toch katholiek kan blijven.
Hendro Munsterman
maandag 14 november 2022 om 18:11 aangepast 11:21
's Hertogenbosch, 13 juli 2021. Bisschop Gerard de Korte.
's Hertogenbosch, 13 juli 2021. Bisschop Gerard de Korte. beeld Dick Vos

Rome

Dit was uw derde ad-liminabezoek, na de bezoeken van 2004 en 2013. Wat was er deze keer anders?

‘Dankzij de hervormingen van paus Franciscus zegt men hier in Rome nu dat de Romeinse curie, het geheel van departementen dat de paus helpt bij het bestuur van de kerk, ten dienste staat van de bisschoppen, en niet boven ons . Ook zijn meer leken onze gesprekspartners, onder wie opvallend veel vrouwen. Die zijn de afgelopen jaren in topfuncties van de dicasteriën (de Vaticaanse term voor departementen of ministeries, red.) benoemd. Dat is een duidelijk teken van een groeiende synodaliteit, het samen op weg zijn van de kerk in haar geheel. Daarover gaat ook de synode die paus Franciscus vorig jaar lanceerde. De paus zelf sprak tijd..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om een gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.

Afbeelding

Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? 'Nietes' zegt het Vaticaan. 'Welles', zeggen de Duitse bisschoppen

Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt. Wie trekt er aan het langste eind?

Afbeelding

Duitse dakloze begraven op Vaticaans exclusief kerkhofje voor Duits- en Nederlandstaligen

Hij was een van de achtduizend daklozen in Rome en stierf door de kou op het Sint-Pietersplein. Burkhard Scheffler zal als derde dakloze worden begraven op het piepkleine exclusieve kerkhofje binnen de Vaticaanse muren.

Afbeelding

Kerkleiders reageren verheugd op uitnodiging paus voor Taizégebed in Rome. 'Historische gebeurtenis'

Leiders van verschillende kerken reageren verheugd op de kerkvernieuwingsplannen van de paus en prijzen de uitnodiging om vlak voor de bisschoppensynode in Rome met jongeren uit alle christelijke kerken te bidden.

Afbeelding

De prior van Taizé over zijn initiatief: 'De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed'

De Rooms-Katholieke Kerk denkt drie jaar lang na over kerkvernieuwing. Op initiatief van de gemeenschap van Taizé heeft de paus jongeren uit alle christelijke kerken uitgenodigd voor een oecumenische samenkomst in Rome.