In Rome zijn de Belgen en de Duitsers nu de nieuwe Nederlanders, het buitenbeentje in de kerk

Analyse
Nederland gold in het Vaticaan decennialang als liberaal zorgenkindje van de wereldwijde Rooms-Katholieke Kerk. Die rol is overgenomen door de buren in Duitsland en België. Rome heeft de Nederlandse bisschoppen in het gareel gekregen, maar de leegloop niet tot staan gebracht.
Hendro Munsterman
vrijdag 11 november 2022 om 17:18
Deze week waren de Nederlandse bisschoppen op ad-liminabezoek in Rome.
Deze week waren de Nederlandse bisschoppen op ad-liminabezoek in Rome. beeld Epa/Vatican Media Handout

Wie zich in het Zuid-Europese buitenland bekendmaakt als Nederlandse rooms-katholiek, moet zich voorbereiden op twee mogelijke reacties. ‘Nederland is toch een protestants land?’, is de eerste. Deze verbaasde zuiderlingen hebben twee afslagen gemist. Ze hebben niet opgemerkt dat de Nederlandse katholieken hun protestantse landgenoten in de jaren 1950 in aantal waren voorbijgestreefd. 

Dat gebeurde dankzij het – door de katholieke geestelijkheid actief gestimuleerde – hogere geboortecijfer. De tweede afslag is dat katholieken en protestanten samen inmiddels een minderheid van de Nederlandse bevolking uitmaken. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.

Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'