Rome tikt Nederlandse bisschoppen op de vingers: Radboud Universiteit Nijmegen is toch katholiek

Nieuws
De Radboud Universiteit in Nijmegen mocht zich niet meer katholiek noemen van de Nederlandse bisschoppen. Maar Rome denkt daar anders over en ook de universiteit zelf wil katholiek blijven. Tijdens zijn gesprek met de Nederlandse bisschoppen aan het eind van hun bezoek aan het Vaticaan legde paus Franciscus de nadruk op de pastorale nabijheid van de kerk bij ‘tutti’, iedereen. Ook bij lhbti’ers.
Hendro Munsterman
vrijdag 11 november 2022 om 18:11 aangepast 23:10
Paus Franciscus (midden) met links van hem de Nederlandse bisschoppen Ron van den Hout, Jan Hendriks, Rob Mutsaerts, Gerard de Korte en Hans van den Hende. Rechts van Franciscus zitten kardinaal Wim Eijk en de bisschoppen Ted Hoogenboom, Herman Woorts, Harrie Smeets en Everard de Jong. Aan het gesprek nam ook de secretaris-generaal (ad interim) van de bisschoppenconferentie, de heer Berry van Oers.
Paus Franciscus (midden) met links van hem de Nederlandse bisschoppen Ron van den Hout, Jan Hendriks, Rob Mutsaerts, Gerard de Korte en Hans van den Hende. Rechts van Franciscus zitten kardinaal Wim Eijk en de bisschoppen Ted Hoogenboom, Herman Woorts, Harrie Smeets en Everard de Jong. Aan het gesprek nam ook de secretaris-generaal (ad interim) van de bisschoppenconferentie, de heer Berry van Oers. beeld Vatican Media

Rome

‘We hebben een uur en drie kwartier met de paus gepraat’, vertelde kardinaal Wim Eijk vrijdagmiddag glunderend op het Sint-Pietersplein. ‘Het hoogtepunt van het ad-liminabezoek’, ‘een ontroerend moment dat ons heel erg diep raakt’, jubelde de kardinaal. Als ‘spontaan’, ‘informeel’, ‘als broeders onder elkaar’, ‘bemoedigend’, karakteriseerden ook de andere bisschoppen het gesprek.

Over de Radboud Universiteit was niet gesproken. Noch bij de paus, noch de afgelopen week bij de Vaticaanse departementen. Maar tijdens de persconferentie van de bisschoppen na het bezoek aan de paus was dit wel het grootste nieuws: de Nijmeegse universiteit is nog steeds katholiek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.

Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'