Minder katholieken naar de kerk: wie komen er nog wel? ‘Het is echt een gemeenschap, er is op katholiek gebied iets voor iedereen’

Achtergrond
Het is een tijd waarin kerken moeten sluiten, maar ook een tijd waarin een kerk tot bloei kan komen. Dit is een verhaal van twee rooms-katholieke parochies, in de week waarin de bisschoppen in Rome zijn. Hoe is de ene parochie eraan toe, die te kampen heeft met vergrijzing en krimp? En hoe lukt het een andere parochie wel om in deze tijd vitaal te blijven? En: zijn er ook nog jongeren in de Katholieke Kerk?
Sanne Gerrits Francesco Paloni / Katholiek Nieuwsblad
donderdag 10 november 2022 om 16:44 aangepast 17:05
Een huwelijkssluiting in de Gerardus Majellakerk in Utrecht. ‘Het is echt een gemeenschap. Dat voegt veel toe, zeker als je jong bent.’
Een huwelijkssluiting in de Gerardus Majellakerk in Utrecht. ‘Het is echt een gemeenschap. Dat voegt veel toe, zeker als je jong bent.’ beeld Ramon Mangold

Nederlandse priesters krijgen het steeds drukker. Steeds minder katholieken gaan naar de kerk; toch wil niemand dat het eigen kerkgebouw dichtgaat. In het aartsbisdom Utrecht staat de meeste druk op de ketel. Priesters hebben daar gemiddeld meer dan vijf kerken onder hun hoede. met uitschieters naar boven. Pastoor Ton Huitink zorgt samen met een collega voor gelovigen van zestien kerklocaties. 

Hoe krijgt de zielzorg vorm in zo’n mega-agglomeraat van kerken?

‘Nou, hard werken’, zegt Huitink. ‘Ik ben veel aan het reizen.’ Zijn werk omvat drie parochies: Oost-Flevoland, Zwolle met Kampen en alles daaromheen en een fusieparochie in de Kop van Overijssel. ‘Gisteren begon ik mijn dag bijvoorbeeld in Steenwijk; via Emmeloord reed ik do..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.

Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'