Kardinaal Eijk vraagt paus om genderencycliek. ‘Gendertheorie wordt overal gepusht’

Nieuws
Aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht heeft tijdens ontmoetingen met Vaticaanse verantwoordelijken gevraagd om een pauselijke encycliek die waarschuwt voor ‘het genderdenken’. Tijdens het ad-liminabezoek aan het Vaticaan merken de Nederlandse bisschoppen dat er veel vrouwen in hoge Vaticaanse posities werkzaam zijn.
Hendro Munsterman
woensdag 9 november 2022 om 21:03 aangepast 16:19
Volgens Wim Eijk kan ‘de genderrol van man en vrouw cultureel best veranderen’, maar is er ‘daarnaast ook een essentiële relatie tussen de biologische seksualiteit en de genderrol’.
Volgens Wim Eijk kan ‘de genderrol van man en vrouw cultureel best veranderen’, maar is er ‘daarnaast ook een essentiële relatie tussen de biologische seksualiteit en de genderrol’. beeld afp / Vincenzo Pinto

‘Ik heb gevraagd of het niet goed zou zijn als de paus een encycliek zou uitbrengen over het genderdenken’, zei kardinaal Eijk woensdagavond tijdens een persconferentie halverwege het ad-liminabezoek van de Nederlandse bisschoppen dat deze week plaats vindt. 

‘De gendertheorie wordt gepusht in allerlei organisaties en wij als kerk hebben daar niet zoveel over gezegd’, vindt Eijk. Er is volgens de kardinaal behoefte aan een encycliek, een belangrijk pauselijk document waarin de leer van de Rooms-Katholieke Kerk wordt uitgelegd en indien nodig uitgediept of verder ontwikkeld. In 2016 had Eijk tijdens een interview met een Amerikaans persagentschap ook al op het belang van een ‘genderencycliek’ gewezen. ‘We moeten de wereld waarsch..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kardinaal Hollerich tevreden over ontmoeting tussen Oost en West. 'Spanningen hadden veel groter gekund'

De synode over kerkvernieuwing in de Rooms-Katholieke Kerk levert spanningen op tussen Oost- en West-Europa. Maar kardinaal Hollerich is gerustgesteld en tevreden. 'De bisschoppen kunnen de zaken niet terugdraaien.'

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.