Dakloze Jezus op bankje voor kerk: ‘Herinnering dat hij aan hun kant staat’

Achtergrond
Het is een opvallend kunstwerk: een man onder een deken op een straatbankje. De wonden in zijn voeten verraden dat het Jezus is. Vanaf zondag staat het in Amsterdam. Wat doet het met je: naast de dakloze Jezus zitten?
woensdag 9 november 2022 om 16:30
In Barcelona staat sinds 2019 het beeld van de dakloze Jezus voor een kerk. Links maker Timothy Schmalz.
In Barcelona staat sinds 2019 het beeld van de dakloze Jezus voor een kerk. Links maker Timothy Schmalz. beeld Epa/alejandro Garcia

Voer eens een gesprek met iemand die dakloos is. Eet samen een maaltijd, naast elkaar aan tafel. Dat is de missie van de katholieke Gemeenschap van Sant’Egidio in Amsterdam. Joris van Gerven ziet dat er dan mooie dingen gebeuren: ‘Vrijwilligers die voor het eerst hebben geholpen met onze maaltijd voor daklozen, zeggen vaak: ‘Ik ontdek pas nu dat dit ook mij zou kunnen overkomen, als ik geen netwerk heb om me te helpen bij tegenslagen.’

Zondag onthult wethouder Rutger Groot Wassink een kunstwerk dat een man weergeeft die op een bankje ligt. Deken over zijn hoofd. Homeless Jesus heet het. Aan de voeten, die onder de deken uitsteken, zie je de kruiswonden van Jezus. Het beeld komt te staan voor de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam, di..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.

Afbeelding

Vredesgezant van paus in Kyiv aangekomen. Maar over vrede wil eigenlijk niemand praten

Kardinaal Matteo Zuppi is in Kyiv om namens paus Franciscus te proberen 'spanningen te verminderen'. Maar de paus en Zelensky spreken niet over dezelfde vrede en Rusland zegt dat Oekraïne niet wil onderhandelen.

Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.

Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.