Bisschop De Korte preekt in belangrijkste kerk van Rome: ‘Zonder kapsones de waarheid verkondigen’

Nieuws
Op de tweede dag van het ad-liminabezoek vierden de Nederlandse bisschoppen de eucharistie in de belangrijkste kerk van Rome. Daar preekte de bisschop van het grootste bisdom van Nederland, Gerard de Korte, over de manier waarop bisschoppen ‘als knechten en vrienden van de Heer’ de kerkelijke leer moeten verkondigen.
Hendro Munsterman
dinsdag 8 november 2022 om 12:01
Bisschop Gerard de Korte (midden achter het altaar) met de negen in Rome aanwezige medebisschoppen, waaronder de voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, bisschop Hans van den Hende, tweede van links en kardinaal Wim Eijk (links achter De Korte).
Bisschop Gerard de Korte (midden achter het altaar) met de negen in Rome aanwezige medebisschoppen, waaronder de voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, bisschop Hans van den Hende, tweede van links en kardinaal Wim Eijk (links achter De Korte). beeld Hendro Munsterman

Rome

‘De waarheid, de gezonde leer, kan alleen in die liefde verkondigd worden. Want als je dat liefdeloos doet, en hoe vaak is dat niet in de geschiedenis gebeurd, dan ben je de waarheid ook kwijt’, zei bisschop Gerard de Korte van Den Bosch in zijn preek tot zijn medebisschoppen. 

De Sint-Jan van Lateranen is een van de vier pauselijke basilieken die de bisschoppen traditiegetrouw tijdens hun ad-liminabezoek aan Rome en het Vaticaan aandoen. Het is de kathedraal van de paus, de bisschop van Rome. Daarom geldt het in het jaar 313 gestichte oudste kerkgebouw van Rome binnen de Rooms-Katholieke Kerk als de belangrijkste kerk van Rome en daarmee van de wereld - in tegenstelling tot, wat vaak gedacht wordt, de Sint Pieter.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.