Bisschoppen begonnen met ad-liminabezoek aan Vaticaan. ‘Evangelisatie is iets van alle gelovigen’

Nieuws
De Nederlandse bisschoppen zijn maandag in Rome begonnen aan hun ad-liminabezoek, een soort functioneringsgesprek. Na een eucharistieviering bij het graf van de apostel Petrus in de vroege ochtend, spraken zij met drie Vaticaanse departementen. ‘Evangelisatie gaat niet alleen over informatie geven, maar ook over dialoog.’
Hendro Munsterman
maandag 7 november 2022 om 20:21 aangepast 21:11
De bisschoppen Hans van den Hende (links), Ron van den Hout (midden) en Herman Woorts (rechts) tijdens de persconferentie maandagavond in de Friezenkerk vlak bij het Vaticaan.
De bisschoppen Hans van den Hende (links), Ron van den Hout (midden) en Herman Woorts (rechts) tijdens de persconferentie maandagavond in de Friezenkerk vlak bij het Vaticaan. beeld Andrea Vreede

Rome

‘Drie bijzondere gesprekken’, noemde de voorzitter van de bisschoppenconferentie, bisschop Hans van den Hende van Rotterdam, de ontmoeting met vertegenwoordigers van diverse Vaticaanse departementen. ‘Men heeft echt vanuit onze rapporten met ons gesproken en dat leidde tot een mooie dialoog en uitwisseling.’ Nieuwe evangelisatie, de liturgie en het religieuze leven in Nederland waren de onderwerpen die de Nederlandse bisschoppen in Rome bespraken op hun eerste volle dag.

Het Vaticaan legde onder meer de nadruk op het feit dat evangelisatie niet alleen gebeurt ‘door informatie te geven, maar ook door dialoog’. Het is in de woorden van Van den Hende ‘belangrijk om met mensen in wederzijdsheid te spreken’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.