Hulpbisschop Mutsaerts over synode van de paus: ‘Heilige Geest heeft er niets mee te maken’

Nieuws
De hulpbisschop van Den Bosch, Rob Mutsaerts, uit stevige kritiek op de synode over inspraak en medewerking van gelovigen in de Rooms-Katholieke Kerk. Die heeft paus Franciscus georganiseerd. Mutsaerts doet dat aan de vooravond van zijn vertrek naar Rome voor het ad-liminabezoek van de Nederlandse bisschoppen.
Hendro Munsterman
zaterdag 5 november 2022 om 13:05 aangepast 15:32
Hulpbisschop Rob Mutsaerts (links) bij de presentatie van bisschop Gerard de Korte als nieuwe bisschop van Den Bosch op 5 maart 2016.
Hulpbisschop Rob Mutsaerts (links) bij de presentatie van bisschop Gerard de Korte als nieuwe bisschop van Den Bosch op 5 maart 2016. beeld anp / Ramon Mangold
Rooms katholieke synode

Den Bosch

‘God is buiten beeld in dit vermaledijde synodale proces. De Heilige Geest heeft er volstrekt niets mee te maken’, schrijft Mutsaerts in een bijdrage die hij vrijdag op zijn blog publiceerde.

Samen met de andere Nederlandse bisschoppen is Mutsaerts vanaf zondag 6 november een week lang in Rome voor het ad-liminabezoek (een soort kerkelijk functioneringsgesprek) om na negen jaar weer verslag te doen van de huidige situatie van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. Zij zullen op maandagochtend bij het graf van de apostel Petrus de eucharistie vieren en vrijdagochtend hebben zij als groep een privé-audiëntie met paus Franciscus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Deze Nederlandse Taizé-jongeren nodigen in Rome katholieken en protestanten uit namens de paus

Drie Nederlandse vrouwen, waaronder twee protestanten, zijn in Rome druk bezig met de voorbereidingen voor een grote gebedswake voor het slagen van de bisschoppensynode waarmee paus Franciscus de kerk wil vernieuwen.

Afbeelding

Stemrecht voor vrouwen op z'n katholieks: van besluitvorming naar besluitneming?

Vrouwen krijgen voor het eerst stemrecht op de bisschoppensynode in oktober dit jaar. Dat bepaalde paus Franciscus onlangs. Is het een revolutie, of een nietszeggend stapje vooruit? Of misschien allebei?

Afbeelding

Paus geeft vrouwen stemrecht: veertig vrouwen mogen meebeslissen in bisschoppensynode

Er komt een grote verandering in de Rooms-Katholieke Kerk. Vrouwelijke en mannelijke leken mogen vanaf nu meestemmen tijdens de bisschoppensynode. 'Alleluia', jubelen vrouwen op sociale media.

Afbeelding

De Rooms-Katholieke Kerk is onderweg. Zij weet wel hoe, maar nog niet waar naartoe

Drie jaar lang denkt de Rooms-Katholieke Kerk na over haar toekomst. Nadat alle katholieke gelovigen daarover konden meepraten en er op continentaal niveau over is gesproken, moeten nu alle stemmen in Rome samenkomen.

Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.