Bisschoppen verwachten ‘bemoedigende boodschap’ van de paus. ‘Je kunt de cijfers niet mooier maken dan ze zijn’

Nieuws
Ondanks de weinig rooskleurige cijfers van hun eigen ad-liminarapport gaan de Nederlandse bisschoppen ‘niet somber’ naar Rome. De Rotterdamse bisschop Hans van den Hende en zijn Bossche collega Gerard de Korte blikken aan de vooravond van hun ‘functioneringsgesprek’ vooruit op de reis.
Luuk van den Einden / Katholiek Nieuwsblad
vrijdag 4 november 2022 om 19:00
Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam, hier bij de zegening van de jaarlijkse bloemversiering voor het Sint Pietersplein: 'De paus zei in 2013: ga door op de ingeslagen weg.'
Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam, hier bij de zegening van de jaarlijkse bloemversiering voor het Sint Pietersplein: 'De paus zei in 2013: ga door op de ingeslagen weg.' beeld hh / Dingena mol

‘Het ad-limina laat zien dat de Nederlandse kerk is verbonden met de wereldkerk’, legt bisschop van den Hende uit. Hij is voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. 

Tijdens de ontmoetingen met de paus en de dicasteries (Vaticaanse ministeries) zullen de ad-liminarapporten, zowel het nationale als de afzonderlijke rapporten per bisdom, als vertrekpunt voor de gesprekken dienen. Het nationale rapport, het enige openbare, toont ‘de kwetsbaarheid van de kerk in Nederland’, zegt Van den Hende. 

Toch zijn de bisschoppen volgens hem ‘niet somber’, maar blijven ze zich ‘met vertrouwen’ aan hun taken wijden. ‘Je kunt de cijfers niet mooier maken dan ze zijn’, zegt hij. ‘We zitten niet bij de pakken neer, want zolang de kernactiviteiten ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.

Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'