Van polarisatie naar ‘we hebben er weer zin in’: vijftig jaar ad-liminabezoeken

Achtergrond
Maandag begint het ad-liminabezoek van de Nederlandse bisschoppen in Rome. Het is de negende keer dat ze bij de paus op gesprek gaan, sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Wat is er in die halve eeuw veranderd? Wat waren de opvallendste punten uit de voorgaande acht - vaak pittige - ontmoetingen met drie verschillende pausen? We kijken naar de berichtgeving in drie kranten: het Katholiek Nieuwsblad, het Nederlands Dagblad en de Volkskrant.
Remco van Mulligen
donderdag 3 november 2022 om 11:08 aangepast 10:08
De Nederlandse bisschoppen lopen in processie de Sint-Pietersbasiliek binnen (2013).
De Nederlandse bisschoppen lopen in processie de Sint-Pietersbasiliek binnen (2013). beeld anp / Ramon Mangold

Een halve eeuw geleden zag het Nederlandse katholicisme er anders uit dan nu. De woelige jaren zestig waren nog maar net voorbij. Pogingen de kerk te moderniseren - geen celibaat meer, vrouwelijke priesters, veel invloed voor gelovigen - waren mislukt. Meer dan duizend priesters hadden hun ambt opgegeven. Zowel de bisschoppen onderling als de katholieken als geheel lagen met elkaar overhoop: progressief tegenover conservatief, hard tegen hard. 

Achtmaal bezochten de bisschoppen sindsdien gezamenlijk de paus. Zeven keer was dat in het kader van een ad-liminabezoek, zoals dat ook deze maand weer gebeurt. Eenmaal, in 1980, riep de paus de bisschoppen bij zich voor een unieke, bijzondere synode. Het liep de spuigaten uit met de polarisatie in..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.