Bisschoppen tegen paus: kennis van geloof is in Nederland zeer gering of afwezig

Nieuws
De kennis van het christelijk geloof is in Nederland zeer gering of zelfs afwezig. Veel katholieken spreken liever over geloof in normen en waarden dan over hun geloof in God. Die boodschap nemen de Nederlandse bisschoppen mee naar paus Franciscus tijdens hun bezoek aan Rome in november.
anp
vrijdag 28 oktober 2022 om 18:33 aangepast 20:59
De Nederlandse bisschoppen Jos Punt (links) en Gerard de Korte (midden) tijdens het Ad Liminabezoek van 2013.
De Nederlandse bisschoppen Jos Punt (links) en Gerard de Korte (midden) tijdens het Ad Liminabezoek van 2013. beeld anp / Ramon Mangold

Structuren die het katholieke geloof vroeger in het dagelijks leven ondersteunden, zoals onderwijs, verenigingen en clubs, zijn grotendeels verdwenen, zo melden de bisschoppen.

Het is gebruikelijk dat elke kerkprovincie ter wereld elke vijf jaar een zogeheten ad-liminabezoek brengt aan het Vaticaan en de paus. Maar de Nederlandse bisschoppen waren door allerlei oorzaken - waaronder de coronapandemie - in 2013 voor het laatst bij de paus.

Het ad-liminabezoek is zoals gebruikelijk, voorbereid met een rapport over de positie van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, dat de bisschoppenconferentie vrijdag heeft gepubliceerd. Het rapport is ook naar het Vaticaan gestuurd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.

Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'