Van Looy werd wegens protesten geen kardinaal. Waarom gaf Franciscus hem toch zijn kardinaalsring?

Achtergrond
Luc van Looy is een Belgische bisschop die afgelopen augustus kardinaal zou worden. Maar hij trok zich terug na kritiek op zijn handelen in misbruikzaken. Nu blijkt uit informatie van het Nederlands Dagblad dat dit gebeurde op aandringen van de Belgische bisschoppen, maar dat zijn vriend, paus Franciscus, hem vorige maand toch in het geheim de speciale kardinaalsring schonk.
Hendro Munsterman
vrijdag 28 oktober 2022 om 17:54 aangepast 13:05
Paus Francsicus kust de kardinaalsring van de Vlaamse bisschop Luc van Looy tijdens hun ontmoeting op zaterdag 8 oktober.
Paus Francsicus kust de kardinaalsring van de Vlaamse bisschop Luc van Looy tijdens hun ontmoeting op zaterdag 8 oktober. beeld © Vatican Media

Rome

Hoe zit het nu? Hij zou kardinaal worden, wilde de paus. De 81-jarige Luc Van Looy werd het uiteindelijk na protesten op eigen verzoek niet, maar draagt nu toch de kardinaalsring die daarbij hoort en die speciaal voor iedere nieuwe kardinaal wordt gemaakt. 

‘Het is iets tussen de paus en mij. Ik heb deze ring niet publiekelijk ontvangen en daarover hoort dus ook niet publiekelijk bericht te worden’, reageert Van Looy telefonisch. 

Zelf vindt hij het dus een privé-zaak. Van Looy is inderdaad op eigen verzoek niet openlijk kardinaal gecreëerd. Maar volgens verschillende getuigen heeft Van Looy de kardinaalsring wel meermaals in het openbaar ‘opzichtig gedragen’, zoals een bron het uitdrukt, waaronder tijdens een kerkelijke rece..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om een gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.

Afbeelding

Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? 'Nietes' zegt het Vaticaan. 'Welles', zeggen de Duitse bisschoppen

Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt. Wie trekt er aan het langste eind?

Afbeelding

Duitse dakloze begraven op Vaticaans exclusief kerkhofje voor Duits- en Nederlandstaligen

Hij was een van de achtduizend daklozen in Rome en stierf door de kou op het Sint-Pietersplein. Burkhard Scheffler zal als derde dakloze worden begraven op het piepkleine exclusieve kerkhofje binnen de Vaticaanse muren.

Afbeelding

Kerkleiders reageren verheugd op uitnodiging paus voor Taizégebed in Rome. 'Historische gebeurtenis'

Leiders van verschillende kerken reageren verheugd op de kerkvernieuwingsplannen van de paus en prijzen de uitnodiging om vlak voor de bisschoppensynode in Rome met jongeren uit alle christelijke kerken te bidden.

Afbeelding

De prior van Taizé over zijn initiatief: 'De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed'

De Rooms-Katholieke Kerk denkt drie jaar lang na over kerkvernieuwing. Op initiatief van de gemeenschap van Taizé heeft de paus jongeren uit alle christelijke kerken uitgenodigd voor een oecumenische samenkomst in Rome.