Volksraadpleging Franciscus laat onmondige katholieken ‘terugkeren uit collectieve ballingschap’

Achtergrond
Paus Franciscus wilde dat alle gelovigen en zelfs niet-katholieken konden meepraten over hun rol in de kerk. De eerste resultaten laten een duidelijk beeld zien: rooms-katholieken vinden wereldwijd dat zij te weinig inspraak hebben en geestelijken te veel macht. ‘Dit zijn de eerste stappen van de terugkeer uit collectieve ballingschap.’
Hendro Munsterman
donderdag 27 oktober 2022 om 19:05 aangepast 07:54
Tijdens een persconferentie in het Vaticaan werden de resultaten van de 'luisterfase' van de Synode gepresenteerd.
Tijdens een persconferentie in het Vaticaan werden de resultaten van de 'luisterfase' van de Synode gepresenteerd. beeld Hendro Munsterman
Rooms katholieke synode

Vaticaanstad

In het perscentrum van het Vaticaan waren journalisten uit de hele wereld donderdag samengestroomd om te horen wat rooms-katholieken uit heel de wereld van hun eigen kerk vinden.

Het was de laatste persconferentie in deze grote perszaal die vanaf volgende week, na dertig jaar dienst te hebben gedaan, een volledige renovatie krijgt. Deze duurt zeven maanden. Er stonden kartonnen dozen in de hoeken. Medewerkers van het Vaticaan liepen met gordijnstangen en andere zaken rond en geaccrediteerde journalisten haalden hun laatste spullen weg. 

nieuw gezicht

Het tafereel stond in zekere zin symbool voor wat er tijdens de presentatie donderdag werd gezegd: de kerk wil zichzelf een nieuw gezicht geven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Europese katholieken vragen in Praag om 'concrete en moedige besluiten' over plaats van vrouwen in de kerk

Ondanks alle spanningen tussen behoudende en vernieuwingsgezinde katholieken vragen Europese gedelegeerden hun Kerk om inspraak van leken in de kerk en met name de deelname van vrouwen in processen van besluitvorming.

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’