Wereldwijd willen rooms-katholieken een inclusievere kerk met een grotere rol voor vrouwen

Nieuws
Rooms-katholieke gelovigen van over de hele wereld hebben op verzoek van paus Franciscus laten weten hoe zij de kerk van de toekomst zien. Overal ter wereld zijn hun verlangens opvallend gelijkluidend: zij willen een inclusievere, verwelkomende en luisterende kerk en meer vrouwen op alle niveaus. Alleen op het punt van vrouwelijke priesters zijn de meningen verdeeld.
Hendro Munsterman
donderdag 27 oktober 2022 om 19:06
Paus Franciscus afgelopen woensdag met jonge rooms-katholieken op het Sint-Pietersplein.
Paus Franciscus afgelopen woensdag met jonge rooms-katholieken op het Sint-Pietersplein. beeld Epa / Fabio Frustaci
Synode 2023

Vaticaanstad

Dat blijkt uit een samenvatting van alle documenten die de afgelopen maanden naar het Vaticaan zijn gestuurd. Die is onderdeel van de door Franciscus gelanceerde grootste volksraadpleging ooit. 

Thema ervan is ‘synodaliteit’, een technisch woord voor de inspraak en medewerking van gelovigen aan het kerkelijk leven. 

Twee onderwerpen, die in vrijwel alle rapporten naar voren kwamen, springen er opvallend uit. Allereerst vragen katholieken op alle continenten om een kerk die – in de woorden van de Zimbabwaanse bisschoppenconferentie – ‘geloofwaardig getuigt, inclusief en verwelkomend is’. Deze kerk moet daarom beter leren luisteren naar wat er bij haar gelovigen speelt. Want als de kerk niet luistert, leidt dit tot ‘mis..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Europese katholieken vragen in Praag om 'concrete en moedige besluiten' over plaats van vrouwen in de kerk

Ondanks alle spanningen tussen behoudende en vernieuwingsgezinde katholieken vragen Europese gedelegeerden hun Kerk om inspraak van leken in de kerk en met name de deelname van vrouwen in processen van besluitvorming.

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’