Wereldwijd willen rooms-katholieken een inclusievere kerk met een grotere rol voor vrouwen

Nieuws
Rooms-katholieke gelovigen van over de hele wereld hebben op verzoek van paus Franciscus laten weten hoe zij de kerk van de toekomst zien. Overal ter wereld zijn hun verlangens opvallend gelijkluidend: zij willen een inclusievere, verwelkomende en luisterende kerk en meer vrouwen op alle niveaus. Alleen op het punt van vrouwelijke priesters zijn de meningen verdeeld.
Hendro Munsterman
donderdag 27 oktober 2022 om 19:06
Paus Franciscus afgelopen woensdag met jonge rooms-katholieken op het Sint-Pietersplein.
Paus Franciscus afgelopen woensdag met jonge rooms-katholieken op het Sint-Pietersplein. beeld Epa / Fabio Frustaci
Synode 2023

Vaticaanstad

Dat blijkt uit een samenvatting van alle documenten die de afgelopen maanden naar het Vaticaan zijn gestuurd. Die is onderdeel van de door Franciscus gelanceerde grootste volksraadpleging ooit. 

Thema ervan is ‘synodaliteit’, een technisch woord voor de inspraak en medewerking van gelovigen aan het kerkelijk leven. 

Twee onderwerpen, die in vrijwel alle rapporten naar voren kwamen, springen er opvallend uit. Allereerst vragen katholieken op alle continenten om een kerk die – in de woorden van de Zimbabwaanse bisschoppenconferentie – ‘geloofwaardig getuigt, inclusief en verwelkomend is’. Deze kerk moet daarom beter leren luisteren naar wat er bij haar gelovigen speelt. Want als de kerk niet luistert, leidt dit tot ‘mis..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Oud-katholieke bisschop van Haarlem vertelde in Rome hoe een katholieke kerk toch synodaal kan zijn

De Rooms-Katholieke Kerk wil naar andere kerken luisteren hoe zij leken betrekken in het functioneren van de kerk. De oud-katholieke bisschop Dick Schoon was ‘diep onder de indruk van de openheid.’

Afbeelding

Kerkleiders reageren verheugd op uitnodiging paus voor Taizégebed in Rome. 'Historische gebeurtenis'

Leiders van verschillende kerken reageren verheugd op de kerkvernieuwingsplannen van de paus en prijzen de uitnodiging om vlak voor de bisschoppensynode in Rome met jongeren uit alle christelijke kerken te bidden.

Afbeelding

De prior van Taizé over zijn initiatief: 'De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed'

De Rooms-Katholieke Kerk denkt drie jaar lang na over kerkvernieuwing. Op initiatief van de gemeenschap van Taizé heeft de paus jongeren uit alle christelijke kerken uitgenodigd voor een oecumenische samenkomst in Rome.

Afbeelding

Taizé brengt jongeren uit alle kerken naar Rome op verzoek van paus. 'Energie ook in Nederland vruchtbaar maken'

Op initiatief van de oecumenische gemeenschap van Taizé nodigt paus Franciscus eind september jongeren uit alle christelijke kerken uit voor een grote samenkomst in Rome. Ook in Nederland wordt gepoogd ‘om de energie die daar vrijkomt hier vruchtbaar te maken.’

Afbeelding

Kardinaal Zen vreest dat paus Franciscus 'de fout van de Nederlandse kerk van 50 jaar geleden herhaalt'

De Chinese kardinaal Joseph Zen (91) is kritisch op de door paus Franciscus gelanceerde synode waarin gelovigen wereldwijd actief meepraten over hun eigen rol binnen de Rooms-Katholieke Kerk. ‘We maken ons grote zorgen.’