De revolutie van Franciscus die werd bedacht door Benedictus en gevraagd door de Orthodoxe Kerken

Analyse
Paus Franciscus lanceerde een wereldwijde synode waarin alle gelovigen mogen meepraten over hun inspraak in de Rooms-Katholieke Kerk. Dit is in vele opzichten vernieuwend. Maar een aspect met mogelijk grote gevolgen is tot nu toe onbelicht gebleven: paus Franciscus schuift een regionaal niveau tussen Rome en de lokale kerken.
Hendro Munsterman
woensdag 26 oktober 2022 om 16:44 aangepast 20:44
Paus Franciscus bezocht op 27 augustus met 21 nieuwe kardinalen zijn voorganger, emeritus-paus Benedictus XVI in de kapel van het klooster Mater Ecclesiae, waar Benedictus sinds zijn aftreden als paus woont, gelegen in de tuinen van het Vaticaan.
Paus Franciscus bezocht op 27 augustus met 21 nieuwe kardinalen zijn voorganger, emeritus-paus Benedictus XVI in de kapel van het klooster Mater Ecclesiae, waar Benedictus sinds zijn aftreden als paus woont, gelegen in de tuinen van het Vaticaan. beeld Epa / Vatican Media
Analyses geloof

Franciscus is een kerkvernieuwer en het huidige pontificaat zal ongetwijfeld als scharniermoment de kerkgeschiedenis ingaan. Maar wat Franciscus met het creëren van regionale niveau’s lijkt te willen doen, heeft goede papieren. Papieren die nota bene van zijn voorganger Benedictus XVI komen en bovendien door de oecumenische dialoog met de Orthodoxe Kerken zijn aangereikt.

Als de katholieke theologie de term ‘kerk’ gebruikt, kan dat zowel de wereldwijde katholieke kerk betekenen als een lokale kerk. Onder ‘lokale kerk’ verstaat zij volgens het gebruik uit de eerste eeuwen niet een plaatselijke parochie, maar een bisdom met een bisschop aan het hoofd. Zo kan men dus spreken over ‘de kerk van Rotterdam’ om het hele bisdom Rotterdam..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een trendbreuk in Portugal: misschien durven Spanje en Italië nu ook het misbruikprobleem aan te pakken

Misbruikslachtoffers krijgen in Portugal geen geld van de kerk. Dat roept ook de vraag op waarom slachtoffers van een arts of een voetbaltrainer eigenlijk niets krijgen van het ziekenhuis of de voetbalclub.

Afbeelding

Als het ene 'lichaam van Christus' ondergeschikt wordt gemaakt aan het andere

Kardinaal Eijk wil binnen vijf jaar op zondag alleen nog eucharistievieringen in zijn aartsbisdom. Andersoortige kerkdiensten worden afgebouwd. Is dat realistisch en gewenst, of kan het ook anders?

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Bijna nergens ter wereld bidden evangelicalen samen met katholieken. Waarom dat in Nederland wél kan

Wereldwijd bidden christenen volgende week voor het herstel van kerkelijke eenheid. Evangelicalen doen daar nauwelijks aan mee, behalve in Nederland. Komt dat omdat de Rooms-Katholieke Kerk hier klein genoeg is geworden?

Afbeelding

De paus zit nu tien jaar op Twitter. Maar in de digitale ruimte is er voor de kerk nog veel te leren

Het pauselijke twitteraccount @Pontifex viert zijn tiende verjaardag en heeft inmiddels meer dan 53 miljoen volgers. Maar de kerkelijke presentie op het internet blijft nog vaak erg steken in wat Internet 1.0 heet.