De revolutie van Franciscus die werd bedacht door Benedictus en gevraagd door de Orthodoxe Kerken

Analyse
Paus Franciscus lanceerde een wereldwijde synode waarin alle gelovigen mogen meepraten over hun inspraak in de Rooms-Katholieke Kerk. Dit is in vele opzichten vernieuwend. Maar een aspect met mogelijk grote gevolgen is tot nu toe onbelicht gebleven: paus Franciscus schuift een regionaal niveau tussen Rome en de lokale kerken.
Hendro Munsterman
woensdag 26 oktober 2022 om 16:44 aangepast 20:44
Paus Franciscus bezocht op 27 augustus met 21 nieuwe kardinalen zijn voorganger, emeritus-paus Benedictus XVI in de kapel van het klooster Mater Ecclesiae, waar Benedictus sinds zijn aftreden als paus woont, gelegen in de tuinen van het Vaticaan.
Paus Franciscus bezocht op 27 augustus met 21 nieuwe kardinalen zijn voorganger, emeritus-paus Benedictus XVI in de kapel van het klooster Mater Ecclesiae, waar Benedictus sinds zijn aftreden als paus woont, gelegen in de tuinen van het Vaticaan. beeld Epa / Vatican Media
Analyses geloof

Franciscus is een kerkvernieuwer en het huidige pontificaat zal ongetwijfeld als scharniermoment de kerkgeschiedenis ingaan. Maar wat Franciscus met het creëren van regionale niveau’s lijkt te willen doen, heeft goede papieren. Papieren die nota bene van zijn voorganger Benedictus XVI komen en bovendien door de oecumenische dialoog met de Orthodoxe Kerken zijn aangereikt.

Als de katholieke theologie de term ‘kerk’ gebruikt, kan dat zowel de wereldwijde katholieke kerk betekenen als een lokale kerk. Onder ‘lokale kerk’ verstaat zij volgens het gebruik uit de eerste eeuwen niet een plaatselijke parochie, maar een bisdom met een bisschop aan het hoofd. Zo kan men dus spreken over ‘de kerk van Rotterdam’ om het hele bisdom Rotterdam..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Als de priester-kunstenaar kinderen of nonnen misbruikte, wat doe je dan met zijn imposante mozaïeken?

Wat te doen als priester-kunstenaars die talloze kerken, kapellen en basilieken versierden, ineens multimisbruikers blijken te zijn? In Lourdes en Brazilië zit men ermee in de maag.

Afbeelding

Stemrecht voor vrouwen op z'n katholieks: van besluitvorming naar besluitneming?

Vrouwen krijgen voor het eerst stemrecht op de bisschoppensynode in oktober dit jaar. Dat bepaalde paus Franciscus onlangs. Is het een revolutie, of een nietszeggend stapje vooruit? Of misschien allebei?

Afbeelding

Een trendbreuk in Portugal: misschien durven Spanje en Italië nu ook het misbruikprobleem aan te pakken

Misbruikslachtoffers krijgen in Portugal geen geld van de kerk. Dat roept ook de vraag op waarom slachtoffers van een arts of een voetbaltrainer eigenlijk niets krijgen van het ziekenhuis of de voetbalclub.

Afbeelding

Als het ene 'lichaam van Christus' ondergeschikt wordt gemaakt aan het andere

Kardinaal Eijk wil binnen vijf jaar op zondag alleen nog eucharistievieringen in zijn aartsbisdom. Andersoortige kerkdiensten worden afgebouwd. Is dat realistisch en gewenst, of kan het ook anders?

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.