Waarom annuleerde kardinaal Eijk de presentatie van zijn boek over huwelijk en seks?

Achtergrond
De presentatie van het omstreden boek van kardinaal Wim Eijk over seksuele ethiek moest donderdag plaatsvinden. Maar het aartsbisdom annuleerde dit evenement vandaag, zonder opgaaf van redenen. Het boek heeft bij de rooms-katholieke theologische faculteit in Utrecht en Tilburg inmiddels voor de nodige onrust gezorgd.
Hendro Munsterman
maandag 24 oktober 2022 om 16:05 aangepast 20:17
De aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk, in zijn bisschoppelijk paleis aan de Maliebaan in Utrecht.
De aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk, in zijn bisschoppelijk paleis aan de Maliebaan in Utrecht. beeld anp / Hollandse Hoogte / Werry Crone

Utrecht

‘Het minisymposium ‘De band van de liefde’ is om kardinaal Eijk moverende redenen geannuleerd’, schrijft het aartsbisdom maandag op zijn internetsite. Geen uitstel, maar afstel: ‘Het symposium zal niet op een later moment alsnog worden gehouden.’

Wat deze ‘moverende redenen’ zijn, blijft echter in het ongewisse. Het aartsbisdom laat weten verder geen toelichting te geven. Uitgeverij Kok Boekencentrum, die het symposium samen met het aartsbisdom organiseerde, weet van niets. ‘De redenen zijn bij ons niet bekend’, zegt uitgever Peter Gorter.

Gorter zou het boek donderdag in de gebouwen van de Utrechtse priesteropleiding officieel namens de uitgeverij aan Eijk overhandigen. In het boek, dat onder katholieken al het nodige sto..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om een gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.

Afbeelding

Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? 'Nietes' zegt het Vaticaan. 'Welles', zeggen de Duitse bisschoppen

Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt. Wie trekt er aan het langste eind?

Afbeelding

Duitse dakloze begraven op Vaticaans exclusief kerkhofje voor Duits- en Nederlandstaligen

Hij was een van de achtduizend daklozen in Rome en stierf door de kou op het Sint-Pietersplein. Burkhard Scheffler zal als derde dakloze worden begraven op het piepkleine exclusieve kerkhofje binnen de Vaticaanse muren.

Afbeelding

Kerkleiders reageren verheugd op uitnodiging paus voor Taizégebed in Rome. 'Historische gebeurtenis'

Leiders van verschillende kerken reageren verheugd op de kerkvernieuwingsplannen van de paus en prijzen de uitnodiging om vlak voor de bisschoppensynode in Rome met jongeren uit alle christelijke kerken te bidden.

Afbeelding

De prior van Taizé over zijn initiatief: 'De kerk staat op een keerpunt. Dat gaat niet zonder gebed'

De Rooms-Katholieke Kerk denkt drie jaar lang na over kerkvernieuwing. Op initiatief van de gemeenschap van Taizé heeft de paus jongeren uit alle christelijke kerken uitgenodigd voor een oecumenische samenkomst in Rome.