Paus denkt in vernieuwende processen en verrast opnieuw vriend en vijand

Analyse
Volledig onverwacht kondigde paus Franciscus zondag aan dat de nu al ongezien vernieuwende synode over medewerking en inspraak van gelovigen in de kerk een jaar langer zal duren. Vorm en inhoud van wat een synode in de katholieke kerk was, wordt door Franciscus volledig overhoop gehaald.
Hendro Munsterman
maandag 17 oktober 2022 om 21:03
Paus Franciscus tijdens het angelusgebed van zondag 16 oktober.
Paus Franciscus tijdens het angelusgebed van zondag 16 oktober. beeld epa / Angelo Carconi

De twee jaar durende synode zal niet in oktober 2023 worden afgesloten met de al geplande bisschoppensynode, maar pas een jaar later met een tweede bisschoppensynode. Zo wordt de hele synode, die in oktober 2021 startte met de helft verlengd. 

Hoe vernieuwend het allemaal is, blijkt pas als men een paar stappen terug in de tijd doet. 

Eerste stap. In 1965 richtte paus Paulus VI de Bisschoppensynode op, een permanent overlegorgaan tussen paus en bisschoppen dat op gezette tijden bij elkaar komt. 

Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) had onderstreept dat de paus niet alleen boven, maar ook tussen de andere bisschoppen staat. De wereldkerk moet mee kunnen praten over wat er in Rome wordt uitgedokterd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijna duizend Nederlandse katholieke jongeren naar Wereldjongerendagen in Lissabon

Een kleine duizend Nederlandse jongeren zullen deze zomer deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Lissabon (Portugal). Ook paus Franciscus wordt verwacht bij het grootste jongerenevenement ter wereld.

Afbeelding

Zo pioniert katholiek Nederland: 'Wij bieden meer ruimte voor genade'

Wie in Rooms-Katholiek Nederland een goed idee heeft voor meer vitaliteit in de kerk, kan bij Space for Grace terecht. Het programma biedt een goed gevulde pot geld én begeleiding. Wat is dit voor een club?

Afbeelding

Paus ondergaat open buikoperatie in Romeins ziekenhuis. 'Hij is goed te pas en maakt al weer grappen'

Paus Franciscus heeft woensdagmiddag een open buikoperatie moeten ondergaan. Het Vaticaan heeft alle pauselijke audiënties en afspraken tot 18 juni geannuleerd.

Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.

Afbeelding

Vredesgezant van paus in Kyiv aangekomen. Maar over vrede wil eigenlijk niemand praten

Kardinaal Matteo Zuppi is in Kyiv om namens paus Franciscus te proberen 'spanningen te verminderen'. Maar de paus en Zelensky spreken niet over dezelfde vrede en Rusland zegt dat Oekraïne niet wil onderhandelen.

Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.