Paus denkt in vernieuwende processen en verrast opnieuw vriend en vijand

Analyse
Volledig onverwacht kondigde paus Franciscus zondag aan dat de nu al ongezien vernieuwende synode over medewerking en inspraak van gelovigen in de kerk een jaar langer zal duren. Vorm en inhoud van wat een synode in de katholieke kerk was, wordt door Franciscus volledig overhoop gehaald.
Hendro Munsterman
maandag 17 oktober 2022 om 21:03
Paus Franciscus tijdens het angelusgebed van zondag 16 oktober.
Paus Franciscus tijdens het angelusgebed van zondag 16 oktober. beeld epa / Angelo Carconi

De twee jaar durende synode zal niet in oktober 2023 worden afgesloten met de al geplande bisschoppensynode, maar pas een jaar later met een tweede bisschoppensynode. Zo wordt de hele synode, die in oktober 2021 startte met de helft verlengd. 

Hoe vernieuwend het allemaal is, blijkt pas als men een paar stappen terug in de tijd doet. 

Eerste stap. In 1965 richtte paus Paulus VI de Bisschoppensynode op, een permanent overlegorgaan tussen paus en bisschoppen dat op gezette tijden bij elkaar komt. 

Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) had onderstreept dat de paus niet alleen boven, maar ook tussen de andere bisschoppen staat. De wereldkerk moet mee kunnen praten over wat er in Rome wordt uitgedokterd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.

Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.